Utorak 03.11.2009.
09:21
Vestionline, RTS

Srbija se osigurava za gasnu krizu

Dok Rusi upozoravaju da može doći do poremećaja u snabdevanju gasom evropskih potrošača zbog neplaćenih gasnih računa Kijeva, nadležni u Srbiji tvrde da se zemlja za takav scenario pripremila povećavajući rezerve nafte.

Vlada Srbije donela je uredbu kojom povećava strateške rezerve nafte sa sadašnjih 15 dana za najmanje 90 dana, prenose beogradski mediji.


Srbija mora za te namene da pripremi tri skladišta. U ministarstvu trgovine kažu da je 32.000 kubnih metara skladišnog prostora za naftu i derivate u Požegi već obnovljeno i da će za mesec dana biti u upotrebi.


U nredne dve godine najavljena je modernizacija skladišta u Smederevu, izgradnja novog u Prahovu koje je do temelja porušeno tokom bombardovanja. Skladište u Požegi pokriva teritoriju zapadne Srbije, Smederevo će ima cilj da pokrije centralnu Srbiju i Šumadiju, a Prahovo istok i jug zemlje.


Pored ministarstava energetike i trgovine u taj posao uključena su i ministarstva odbrane i policije, koja raspolažu skladišnim kapacitetima. U ministarstvu energetike podsećaju da je povećanje naftnih rezervi i preporuka Evropske unije.


Rezervama zemlja obezbeđuje energetsku nezavisnost u vanrednim situacijama. U slučaju gasne krize, nafta zamenjuje gas pre svega u Toplanama za grejanje stanova.


Prema navodima beogradskih medija u Vladi ozbiljno računaju i na kapacitete i rezerve NIS-a, jer je 49 odsto kompanije u vlasništvu države Srbije.

2024 © - Vesti online