Nedelja 11.04.2010.
16:15
Tanjug

Morski rezervat od 400.000 kilometara

Čagos arhipelag


Rezervat koji ekolozi porede sa Velikim koralnim grebenom u Australiji nalaziće se zapadno od Sejšela i južno od Maldiva.


Britanski državni sekretar za inostrane poslove Dejvid Milibend je izjavio da će se u okviru rezervata nalaziti zona zabranjena za ribolov u komercijalne svrhe, prenose strani mediji.


Svih 55 ostrva arhipelaga Čagos pripadaju Velikoj Britaniji od 1814. godine. Čuvena su po svom koralnom grebenu kao i po populaciji žutih tuna, kornjača i kraba.

U britanskoj vladi kažu da u vodama arhipelaga živi oko šezdesetak zaštićenih vrsta.
Tom očuvanom morskom zonom na oko 400.000 kvadratnih kilometara biće udvostručena površina okeana u svetu stavljenih pod zaštitu, istakao je Milibend.


Jedino naseljeno ostrvo arhipelaga je Dijego Garsija koje ima površinu o d 27 kvadratnih kilometara. Pretvoreno je u vojnu bazu u kojoj živi i radi oko 1.700 američkih vojnika, 1.500 civilnih službenika i pedesetak Britanaca.

U tu svrhu Britanija je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka sa ostrva proterala sve žitelje kojih je bilo oko 2.000.


Čagošani se i danas bore za povraćaj svoje zemlje i ne podržavaju stvaranje morskog rezervata. Oni optužuju Veliku Britaniju da je taj projekat pokrenula kako bi ih sprečila da se vrate na svoje osrtvo.

2024 © - Vesti online