Nedelja 12.10.2014.
11:19
Beta

100 bajkera motorima izvelo simfoniju

Neobičan "orkestar" u Poljskoj
 

"Ne umem da vozim motocikl. Ali biće bučno i energično", kazao je o simfoniji koju je komponovao po narudžbini vroclavskog festivala autor simfonije, poljski kompozitor Slavomir Kupčak.

Na jednom od trgova tog grada na jugozapadu Poljske radoznaloj publici predstavio se orekstar od tačno 100 dvotočkaša, raznih godišta i modela, od najobičnijih do kultnih modela Harli-Dejvidson.

Simfoniju su zvucima motora izveli motociklisti u pratnji električne gitare poljskog rokera Andžeja Novaka iz benda Zli psi i perkusioniste Dominika Stankeviča.

Solo tačka akrobacija na motociklu poverena je Mateušu Kenđori, a svirači na motociklima su članovi poljskog Akademskog motociklističkog kluba.

Svetski dani muzike sa kraćim ili dužim pauzama priređuju se kao promocija savremene muzike širom sveta još od 1923. godine, svaki put u nekoj drugoj zemlji.

Prva smotra novog u savremenoj muzici priređena je u Salcburgu, a Poljska je do sada bila domaćin četiri puta: 1939. godine u Varšavi i Krakovu, zatim dva puta u Varšavi - 1968. i 1992. godine i ove godine u Vroclavu.

2024 © - Vesti online