Subota 11.10.2014.
21:28
Beta, Srna

Iran i SAD razgovarali o Islamskoj državi

Teheran i Vašington su u kontaktu zbog borbe protiv Islamske države
 

Zamenik ministra spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian rekao je i da je Iran upozorio Vašington da će bezbednost Izraela biti ugrožena ako SAD i saveznici pokušaju da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada u ime borbe protiv ekstremista, preneli su iranski mediji.

Iran je podržavao Asadov režim tokom trogodišnjeg građanskog rata u Siriji, dok su SAD pozivale Asada da podnese ostavku i isključile saradnju s njegovom vladom u borbi protiv Islamske države.

Abdolahian je prvi viši iranski zvaničnik koji je potvrdio da su Iran i SAD razmatrali borbu protiv Islamske države.

Američka vojska bombardovala je položaje džihadista nedaleko od Kobanija, a meta udara bili su i militanti u Iraku
 

SAD nastavile bombarodvanje položaja islamista


Američka vojska izvršila je u petak i subotu šest udara iz vazduha na položaje militanata iz organizacije "Islamska država" nedaleko od opkoljenog grada Kobanija u Siriji, saopšteno je iz američke Centralne komande.

U saopštenju se navodi da su američka i holandska vojska, takođe, izvršile tri udara iz vazduha na militante u Iraku nedaleko od mesta Tal Afar i Hit.

"Američke snage izvršile su i brojna izbacivanja iz zaliha iračkim bezbednosnim snagama što je obavljeno na zahtev vlasti u Bagdadu", navodi se u saopštenju, i precizira da su zalihe hrane, vode i municije izbačene oko grada Baidžija.

U saopštenju se ističe da su mete udara iz vazduha nedaleko od Kobanija bili položaji "Islamske države" i dve manje jedinice i u napadima je uništen komandni objekat i tri kamiona.

Zvaničnik UN izjavio ranije da će više hiljada ljudi, najvjerovatnije, biti masakrirani, ukoliko Kobani padne u ruke "Islamske države".

2024 © - Vesti online