Subota 11.10.2014.
00:14
danas.rs

U Srbiji više od 18.000 beskućnika

Primarni beskućnici žive i po 10 godina na ulici
 

Po rečima autorke, studija je nastala s ciljem da skrene pažnju javnosti na fenomen beskućništva i podstakne društvene aktere kao što su mediji, nevladine organizacije i donosioce odluka na zajedničko delovanje u postizanju održivog rešenja, piše ''Danas''.

''Pokušala sam da iza popisnih podataka dođem do marginalizovanog pojedinca i načina na koji je moguće izvršiti njegovu integraciju u društvo. Ljudi koji pripadaju kategoriji beskućnika osećaju se odbačenim, stigmatizovanim i kriminalizovanim od većine što ih dodatno isključuje iz zajednice'', rekla je Bobićeva.

Kako je ukazala, primarni beskućnici žive i po 10 godina na ulici.

''Pojam beskućnika obuhvata one koji nemaju adekvatan krov nad glavom, izvore prihoda kao i korisnike prihvatilišta, svratišta i sigurnih kuća, istakla je Bobićeva. Publikacija pokazuje da je najveći broj beskućnika registrovan u Beogradu i iznosi nešto više od 7.100 lica. Prednjače gradske opštine Novi Beograd (1.575), Palilula (1.025) i Čukarica (755). Među beskućnicima broj muškaraca i žena je skoro podjednak. Najmanje beskućnika registrovano u Vojvodini. U Novom Sadu ih ima 623, a u Nišu 775'', istakla je ona.

Prosečna starost beskućnika je 38 godina, prosečna starost žena koje pripadaju ovoj kategoriji stanovništva je 39,5 godina, a muškaraca 36,7 godina. Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Zoran Jančić rekao je da je publikacija "Beskućnici" jedna od prvih koja taj fenomen obrađuje u celini, a na osnovu popisnih podataka.

''Autorka je analizirala socioekonomske, demografske i druge karakteristike te kategorije stanovništva, pružajući na taj način osnov za kreiranje adekvatne politike koja će se baviti njihovim položajem'', ocenio je Jančić.

2024 © - Vesti online