Petak 10.10.2014.
17:14
zena.blic.rs

Kako je pobuna hrabre devojčice inspirisala ceo svet

Malala je sa svojih 17 godina postala najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir ikada.

Malala Jusufzai (15) devojčica koja je postala poznata pošto je progovorila protiv talibana i počela javno da se bori za pravo devojčica na školovanje u Pakistanu, zbog svoje borbe je i ranjena, a na nju je bačena i fatva.

Veliki borac za pravdu i svetski simbol nade: Malala Jusafzai
 

Malala Jusufzai je brutalno napadnuta kada se vraćala kući iz škole - u glavu joj je iz neposredne blizine pucao taliban. Bez obzira na sve, ova hrabra devojčica je nastavila svoju borbu i evo zašto je zaslužno dobila Nobelovu nagradu za mir.

ONA JE NESALOMIVA
- Mislili su da će nas metak ućutkati, ali su se prevarili. Ništa se nije promenilo osim sledećeg: slabost, strah i bespomoćnost su umrli. Hrabrost i snaga su se rodili - rekla je Malala.

ONA UME DA PRAŠTA
- Ne mrzim talibana koji me je upucao. Čak i da sam imala pištolj u ruci dok se spremao da me upuca, ne bih opalila. Ovo je saosećajnost koju sam naučila od proroka Muhameda, Isusa Hrista i Bude - ispričala je Malala.

ONA JE SKROMNA
- Zapamtite da "Dan Malale" nije moj dan. To je dan svake žene, dečaka ili devojčice koji su imali hrabrosti da se pobune za svoja prava - rekla je Malala.


Malala je hrabra i nesalomiva

ONA SE ZALAŽE ZA DRUGE
- Ne govorim u svoje ime, već u ime onih čiji glas ne možemo da čujemo - rekla je Malala.

ONA JE ODLUČNA
- Nastavićemo naš put ka miru i obrazovanju. Niko ne može da nas zaustavi. Mi ćemo govoriti o svojim pravima i napraviti promenu - ispričala je Malala.

ONA JE PODIGLA SVEST DRUGIH
- Majke i učitelji širom sveta govore ljudima o Malali i podstiču ih da i oni budu deo pokreta koji se zalaže za obrazovanje devojčica - rekla je jednom prilikom Anđelina Džoli.

ONA JE OPASNOST ZA UGNJETAVANJE
- Talibani su u ovoj devojčici videli ozbiljnu pretnju. I, znate šta? Bili su u pravu. Ona im jeste pretnja - izjavila je jednom prilikom Hilari Klinton.

ONA JE INSPIRISALA DRUGE
- Ona je konstantno odlučna da javno govori u ime svakog deteta i njegovog prava na obrazovanje. Time je inspirisala na hiljade drugih koji su pokrenuli svoje kampanje - rekao je Gordon Braun.


ONA JE SVETSKI SIMBOL NADE
- Malala je postala simbol hrabrosti i nade za milione dece, pogotovo devojčica, čija se ljudska prava i dostojanstvo, kao i pravo na obrazovanje, uopšte ne poštuju - izjavio je Ban Ki-Mun.

Nobel za mir Malali i Satiarti

ONA JE UČINILA NEMOGUĆE MOGUĆIM
- Moguće je da svaki dečak i devojčica 2015. krene u školu. Jedino je nemoguće ako drugi to kažu. Malala kaže da je moguće, zato bi svi mladi ljudi širom sveta trebalo to da misle - izjavio je Gordon Braun.

2024 © - Vesti online