Petak 10.10.2014.
16:28
Srna

"Blokirani": Tužićemo Hrvatsku za genocid

Traže od Vlade HR dostojan život za privrednike i poljoprivrednike

"Ukoliko u roku od mesec dana vlada ne uspostavi pravni poredak i ekonomski i politički program kojim će blokiranim privrednicima i poljoprivrednicima omogućiti dostojan život, podnećemo tužbu za genocid", prete članovi ovog udruženja.

Oni traže hitno poboljšavanje uslova na socijalnom, ekonomskom i životnom nivou, kako bi, bez straha za svoj život i zdravlje, mogli da podmiruju osnovne životne potrebe.

Tužba je pripremljena i sada čekaju da vide hoće li Vlada Hrvatske reagovati na njihove zahteve i inicijative, kojima traže ocenu ustavnosti Zakona o prinudnoj naplati, odnosno Zakona o izmenama i dopunama tog zakona.

"Dužničko stanje u kome živi nacija može se poistovetiti sa genocidom savremenog doba, genocidom 21. veka. Ljudi su očajni - to je život sa blokiranim računima, popisanom imovinom, plenidbom, kreditima u švajcarskim francima, životarenje bez ikakvih sredstava za život" - stoji u saopštenju Blokiranih, u kojem se ističe da je u aprilu ove godine u Hrvatskoj bilo blokirano 315.000 građana sa ukupnim dugom od 24,5 milijardi kuna (3,2 milijarde evra)!

- Reč je o "običnim ljudima", dužnicima koji nemaju novac, posao ili način da se izvuku iz "zamke" u koju nisu upali svojom krivicom - navode Blokirani.

Prema nezvaničnim podacima Udruženja, 220 hiljada građana sa blokiranim računima je nezaposleno, dok preostalih 90 hiljada ima neki oblik osiguranja, ali ne i uslove da vrati dugove zbog kojih im je uskraćeno korišćenje računa.

Blokirani su i računi desetak hiljada građana koji su umrli, odnosno 17 hiljada građana starijih od 65 godina koje životna dob sprečava da izađu iz dužničkog ropstva.

2024 © - Vesti online