Subota 11.10.2014.
02:22
Vesti

Žal za žrtvama oca pedofila

Nastavljena istraga o zlostavljanju dece (Foto: Arhiva)
 

Na saslušanju je rečeno da je Frenk Hjuston priznao zlostavljanje, koje se događalo u Australiji i Novom Zelandu pre više decenija.


- To su mahom istinite optužbe i zato su tako bolne - kazao je sin. - Bol traje 15 godina. Ali, znate, takođe shvatam da moja bol nije ništa u poređenju s nekim ko je bio napastvovan ili seksualno zlostavljan od pedofila, lešinara.


Brajan Hjuston još jednom je odbacio tvrdnje izrečene pred komisijom ove nedelje, da je žrtvi zlostavljanja kazao da nju treba kriviti za "iskušavanje" njegovog oca.

Optužbe

Pred komisijom, Brajan Hjuston kazao je da nije prijavio oca policiji jer je žrtva imala više od 18 godina kada je izašla sa optužbama i da je mogla sama da ode u policiju.
- Da se radilo o optužbi nekoga ko je bio mlađi od 18 godina, apsolutno sam siguran da bismo to prijavili policiji.
Žrtva je napastvovana kao dečak od sedam godina.

- Moje srce kuca za svaku žrtvu mog oca i lomi mi srce. Jedna stvar koju snažno odbacujem jeste sugestija da je dete na neki način odgovorno za postupke odraslih, postupke pedofila. Ne mislim da je tako i nikada nisam mislio. Nisam to ni mogao da kažem.


Hilson crkva Brajana Hjustona pokriva 12 zemalja i svakog vikenda 35.000 ljudi u Australiji dolazi na službu.


Dan pre njega, pred komisiju je izašla pastor Hrišćanske porodične crkve Emanuel Barbara Tejlor. Ona je rekla ("Vesti", 9. oktobar) kako je izgledalo da Brajan Hjuston lije krokodilske suze kada je saznao za očeve postupke i da je izgledalo da odlaže njegovo smenjivanje.


Za propovednicu Tejlor je, međutim, kazano da je jednoj od žrtava rekla da će ga podržati ako - ne ode na sud.


- Osećala sam da je crkva trebalo da izrekne disciplinsku kaznu Frenku Hjustonu i odmah ga smeni, a onda ide na svetovni sud. Crkva je imala odgovornost da počisti u svojoj kući - rekla je ona.

Senka pastora nad crkvom


Upitana u istrazi da li je slučaj trebalo da se prijavi policiji, rekla je:
- Ne. Ali ako bi mi danas iko došao sa prijavom o seksualnom zlostavljanju, odmah bih ga uputila u policiju.


Takođe je rečeno da je crkva, umesto da preduzme mere, dozvolila pedofilu pastoru da "tiho ode u penziju" uz otpremninu. Istraga se nastavlja.

2024 © - Vesti online