Četvrtak 09.10.2014.
16:53
mondo.rs, index.hr

Ona je šokirala svet: Imam 12 godina i udajem se

Teina "udaja" izazvala je burne reakcije

Svakog dana u svetu čak 39.000 devojčica prisilno se udaje, u većini slučajeva za mnogo starije muškarce, a iza tog užasnog (ne)dela uglavnom stoje roditelji.

Najava udaje ovog deteta za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi čitaoci prijavili su slučaj centrima za socijalni rad i policiji da bi sprečili venčanja 12-godišnje devojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: aktivisti su na ovaj šokantan način skrenuli pažnju domaće i svetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica, koja je u nekim kulturama i dalje svakodnevna praksa.

“Verujemo da je provokacija moćan alat da se prikaže stvarnost. A stvarnost je, zapravo, provokativna. Nadamo se da će kampanja podići svest javnosti u vezi s problemom dečjih brakova”, izjavili su autori kampanje za Independent, a prenosi Index.hr.

Datum "venčanja" 12-godišnje Norvežanke Tee i 37-godišnjaka, koje se može pratiti i preko stranice kampanje na Fejsbuku simbolično je zakazan na Međunarodni dan devojčica, koji se obeležava 11. oktobra.

“Ovo je problem koji se tiče svih nas”, poručuju autori kampanje.

2024 © - Vesti online