Četvrtak 09.10.2014.
12:06
Vestionline

Potrošači, ovo su vaša prava, ne dajte da vas prevare!

Prodavac ne sme da od vas traži JMBG ili ličnu kartu
 

* Prodavac je dužan da na prodajnom mestu vidno istakne obaveštenje o načinu i mestu prijema reklamacija. Takođe je dužan da obezbedi prisustvo lica ovlašćenog za prijem reklamacija i to svakog dana u toku radnog vremena. Obavezno za trgovce je da evidenciju čuvaju najmanje dve godine od dana podnošenja, kaže Asocijacija potrošača Srbije (APOS).

Kazne

Zakon o zaštiti potrošača koji se primenjuje od 21.septembra, definiše određene obaveze za trgovce, koje ukoliko ne budu poštovane predviđaju novčane kazne u iznosu od 300 hiljada do 2 miliona dinara.

* Kada podnesete reklamaciju dužnost prodavca je da vam o tome izda pisanu potvrdu ili da vam elektronskim putem potvrdi njen prijem. U ovoj potvrdi obavezno treba da stoji i broj pod kojim je vaša reklamacija zavedena u evidenciji.

Zakon navodi da se evidencija o primljenim reklamacijama vodi u obliku ukoričene knjige ili u elektronskom obliku. Pored podataka o podnosiocu i datumu prijema reklamacije, u evidenciju prodavac obavezno unosi podatke o robi, opis nesaobraznosti i zahtev potrošača koji je naveden u reklamaciji.

* Ono što je najvažnije je što će trgovac morati da evidentira i precizne podatke o svom odgovoru na vašu reklamaciju. To podrazumeva: datum izdavanja potvrde o prijemu, odluci o odgovoru potrošaču, datumu kada je dostavljena, ugovorenom primerenom roku za rešavanje, načinu rešavanja reklamacije, kao i informacije o eventualnom produžavanju roka za rešavanje reklamacije.

* Ono što prodavac nikako ne sme je da od vas traži jedinstveni matični broj ili broj lične karte. Ukoliko se to ipak dogodi uvek se pozovite na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

2024 © - Vesti online