Četvrtak 09.10.2014.
06:30
D. Dekić - Vesti

Zvali Obamu, pa odustali?!

Čisti diplomatske fleke: Ivica Dačić
 

Tek što su od ministra vojnog Bratislava Gašića čuli da će poziv za vojnu paradu, posle ruskog biti poslat i američkom predsedniku, vicepremijer Ivica Dačić je demantovao Gašića, a onda je i Gašić samog sebe.

Dačić je na državnoj televiziji rekao da nije pozvan ni Obama, niti britanski premijer Dejvid Kameron, već diplomatski predstavnici tih zemalja. Odmah je i Gašić negirao sopstvenu izjavu izrečenu istog dana pred gomilom novinara da su "pozvani svi saveznici Vojske Srbije i tadašnje vojske Jugoslavije, kao i američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron".

Sve bliži NATO

Nadgornjavanja ministara, naprednjaka Gašića i socijaliste Dačića bilo je još. Gašić je, ističući vojnu neutralnost Srbije, najavio je da će tokom meseca pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde iz Ohaja održati zajedničku vežbu u Kruševcu, a u decembru i u bazi Jug, kod Bujanovca. Dačić je otišao korak dalje, obelodanivši da Srbija uskoro potpisuje sporazum o individualnom partnerstvu IPAP, što je najviši nivo saradnje zemlje koja ne želi da bude članica NATO-a.


- Moja izjava o pozivu Obami i Kameronu je izvučena iz konteksta - rekao je Gašić kome nije palo na pamet da satima pre TV gostovanja s Dačićem demantuje svoju usmenu pozivnicu koja se čitavog dana vrtela u svim elektronskim medijima.

Ne sme se nijedan ministar mešati u posao predsednika Srbije, komentariše za "Vesti" bivši šef diplomatije Živadin Jovanović Gašićev gaf, ističući da je pretpostavka svake ozbiljne Vlade da svako radi svoj posao.

Tako se ne radi: Živadin Jovanović

- Kao što nije na članovima Vlade da komentarišu posete stranih državnika Srbiji, a kamoli da ih pozivaju i svojim interpretacijama unose pometnju - kaže Jovanović i podseća da ministar odbrane može da zove vojnog ministra neke zemlje tek po saglasnosti Vlade i na osnovu njene platforme, pošto ministri nisu samostalni u politici međunarodnih odnosa.


- Ovako ostavlja utisak neznanja, neorganizovanosti i petljanja u svašta, a ta konfuzija samo šteti Srbiji - zaključio je Jovanović. On je savetovao da ne treba pozivanjem drugih državnika na paradu "unositi smutnju u osnov po kojem dolazi Putin, a to je da su crvenoarmejci sa partizanima oslobađali Beograd, i da je izginulo više od 4.000 boraca".


- Mnogo je cinculiranja, iskompleksiranosti i brige da se ne naljute NATO, Brisel i Vašington. Srbija je suverena i ne treba se nikome pravdati što sa Rusijom odaje počast herojima - kaže Jovanović.
 

"Predali se" za Putina

Srpska vojska vredno vežba za paradu pred državnim vrhom Srbije i ruskim predsednikom Putinom. Defilovaće prestonicom više od 3.000 vojnika, tenkovi, uz obalu rečna flotila, a grad će nadletati vojni avioni. Međutim, jedna fotografija s uvežbavanja dobila je šaljiv kontekst jer srpski vojnici marširaju sa belim zastavama, inače simbolima predaje.

Razume se, reč je samo o vežbanju, a prave zastave jedinica, istorijske zastave iz Vojnog muzeja, biće izvučene za potrebe parade.

Najavljeno je učešće i poznate ruske letačke grupe Striži, dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika Večna vatra između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Poslednja vojna parada u Beogradu održana je 1985. godine.


 

2024 © - Vesti online