Sreda 08.10.2014.
16:18
Beta

Kijev traži dodatnu pomoć od MMF-a

Ukrajini nephodna pomoć u prevazilaženju izuzetno teške situaicje: Arsenij Jacenjuk
 

Delegacija predvođena ukrajinskim ministrom finansija Oleksandrom Člapakom i predsednicom ukrajinske centralne banke Valerijom Gontarevom ove nedelje će prisustvovati tradicionalnom jesenjem zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu.

Prema rečima ukrajinskog premijera prenetim na vebsajtu vlade, cilj je da se prilagodi program zaključen sa međunarodnim finansijskim organizacijama sadašnjoj situaciji i da se maksimalno privuku dodatni resursi da bi Ukrajina mogla da počne ekonomski da se razvija i prevaziđe sadašnji izuzetno težak period.

MMF je u aprilu otvorio kreditnju liniju od 17 milijardi dolara Ukrajini u okviru velikog zapadnog plana pomoći od 27 milijardi dolara. Cilj je bio da se izbegne bankrot Kijeva posle dolaska proevropskih vlasti i povlačenja ruske finansijske pomoći.

Puštanje ove pomoći u tranšama uslovljeno je oštrim programom reformi, koje su veoma nepopularne, a odnose se između ostalog na smanjenje javnih rashoda i povećanje cene gasa.

MMF je početkom septembra ukazao da bi njegova pomoć mogla da se pokaže nedovoljnom zbog jakih sukoba na istoku zemlje u kojima je poginulo 3.600 ljudi od aprila ove godine.

2024 © - Vesti online