Sreda 08.10.2014.
14:12
Lj. Ivanović - Vesti

Novi toranj za "Nikolu Teslu"

Ovako bi trebalo da izgleda novi toranj na aerodromu "Nikola Tesla"
 


- Novi toranj će biti zaštitni znak. Postojeći je počeo sa radom 1962. godine, ali je došlo do naglog porasta vazdušnog saobraćaja poslednjih decenija što zahteva i unapređenje sistema kontrole letenja - izjavio je Radojica Rovčanin, direktor SMATSA.


Kada je beogradski kontrolni toranj počeo sa radom, ovaj deo Evrope tada je godišnje preletao 371 avion.


- Danas imamo toliko aviona u samo jednom satu saobraćaja. Zato moramo da tehnološki unapredimo beogradski kontrolni toranj a, kada to već radimo, daćemo sve od sebe da on bude građevina koja će pleniti svojom visinom, raskoši, stilom i lepotom - kaže Rovčanin.


Gradnja će biti završena za tri godine, a modernizacija je bila neophodna jer je formiranjem Er Srbije saobraćaj u Srbiji porastao za 30 odsto i sada iz Beograda prosečno mesečno 7.300 aviona poleti i sleti.


Kada je reč o Tivtu, novi kontrolni toranj biće završen do početka turističke sezone iduće godine.


- U taj toranj biće ugrađena ista tehnologija kao i u beogradski, i na taj način Tivat će imati rešeno pitanje tornja za sledećih 20 godina. Veoma nam je stalo da i ovaj toranj bude arhitektonsko remek-delo koje će turisti prvo videti, i kome će se diviti kada budu sletali na aerodrom Tivat - dodao je Rovčanin.

2024 © - Vesti online