Nedelja 11.04.2010.
04:14
Tanjug

Suđenje Karadžiću: Tužilaštvo predalo listu prvih 30 svedoka

Radovan Karadžić u Hagu
 

U slučaju da Karadžić odbije da se pojavi na suđenju u sredu, njegove interese zastupanje nametnuti branilac Ričard Harvi koga mu je sudsko veće postavilo krajem oktobra prošle godine u slučaju da opstruiše postupak.

Planirano je da se na suđenju kao prvi svedok pojavi Ahmet Zulić koji je već svedočio u procesu protiv Slobodana Miloševića i Momčila Krajišnika o političkoj situaciji u Sanskom mostu i brutalnim uslovima, prebijanjima i ubistvima u logoru u kom je bio držan.

Njegovo saslušanje planirano je da traje sat vremena, a posle njega pola sata za svedočenje imaće Sulejman Crnčalo, koji je takođe svedočio na suđenju Momčilu Krajišniku o okolnostima pod kojima je muslimansko stanovništvo napuštalo Pale 1992. godine.

Prema predlogu tužilaštva, zatim bi trebalo da bude saslušan zaštićeni svedok pod pseudonimom. Potom će svedočiti američki diplomata Herbert OKun koji je bio zamenik nekadašenjg specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Balkan Sajrusa Vensa.

Tužilaštvo je predložilo i saslušanje bivšeg novinara Skaj njuza Arnaut van Lindena, zatim bivšeg šefa EU posmatračke misije u BIH Colm Dojl, američki profesori Robert Donia and Džon Vilson, kao i penzionisani britanski general Majkl Rous koji je bio komadant Unprofora i druge.

Deseti predloženi na spisku svedoka koje predlaže tužilaštvo je bivši ministar pravde u Karadžićevoj vladi Momčio Mandić koji će imati četiri sata na raspolaganju za svedočenje, odnosno da odgovara na unakrsna pitanja tužilaštvai Karadžića koji se brani sam.

Svoju uvodnu reč tužilaštvo je dalo krajem oktobra 2009. a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbracio sve navode optužbi Haškog tužilštva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BIH.

2024 © - Vesti online