Utorak 07.10.2014.
22:27
Beta

Dačić: Obama i Kameron nisu pozvani na vojnu paradu

Pozvani su predstavnici u Srbiji, ne i zapadni lideri: Ivica Dačić
 

"Njima pozivi nisu upućeni, biće pozvani njihovi diplomatski predstavnici koji su ovde. Diplomatski predstavnici svih naših saveznika će biti pozvani, bez obzira da li su učestvovali u oslobađanju Beograda, ili ne", kazao je Dačić u emisiji RTS
"Upitnik".

Stare uniforme

Ministar odbrane Bratislav Gašić kazao je da će u paradi učestvovati samo predstavnici Vojske Srbije, koji će nositi uniforme iz Prvog i Drugog svetskog rata i zastave svih prijatelja i saveznika Srbije, odnosno Jugoslavije u tim ratovima i u operacijama za oslobađanje Beograda.

Dačić je ponovio da nije bilo pritisaka sa Zapada da se parada odloži, jer "to Srbiji niko nije smeo da traži, ne zato što smo sila, već zato što bi to bilo nečuveno". Vicepremijer je kazao i da su priče da je Rusija protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju "prazne priče" i da se predsednik Vladimir Putin nikada nije protivio tome u razgovorima kada je Dačić bio premijer.

"Srbija ima poseban položaj. Drugo su Moldavija, Estonija i tako dalje, koje su bile deo SSS R-a", rekao je Dačić.

Kazao je i da Srbija ne želi da sankcijama učestvuje u "ratovima" Evropske unije i Rusije, već da Vlada brine o interesu svog naroda.

"Ako EU misli da treba da prekinemo sve odnose, zašto onda održavaju sastanak prijateljstva (na kojem će biti i Putin) u Milanu polovinom oktobra?'', zapitao je Dačić.

Dačić je kazao da Srbija poštuje preporuku EU "da se ne zauzima prazan prostor" koji je nastao zbog sankcija EU i Rusije, već Srbija zauzima prostor koji ionako ima po raznim, ranije postignutim ugovorima.

"Naša šansa veka je ona kada smo potpisali sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Mi tu šansu nismo dovoljno iskoristili jer više volimo da poslujemo sa nekima drugima. Mi treba da iskoristimo ono što imamo kao sporazum već 15 godina", kazao je Dačić.

On je kazao da je ovo prilika da investitori dođu u Srbiju i tu proizvode ono što odatle mogu da lako plasiraju na rusko tržište, ali i na tržište mnogih drugih zemalja s kojima Srbija ima sporazume.

2024 © - Vesti online