Utorak 07.10.2014.
13:36
Beta

"EU će pažljivo pratiti Putinovu posetu"

Ruski predsednik želi da ojača cvoj uticaj na Zapadnom Balkanu: Vladimir Putin
 

To su preneli upućeni izvori u Briselu koji su objasnili da "sve zavisi od toga šta će biti ishod Putinove posete" Srbiji, hoće li tu biti reči i o gasovodu Južni tok za koji su zvaničnici EU u više navrata predočili da taj prokeat mora biti usaglašen sa evropskim zakonima kao i da se moraju steći politički uslovi vezani za ukrajinsku krizu i odnose EU sa Rusijom.

Na to je juče u Evropskom parlamentu ukazala i izabrana visoka predstavnica EU Federika Mogerini, a kako je primećeno, EU je i prema svojoj članici Bugarskoj primenila stroga pravila kada je u pitanju izgradnja Južnog toka.

Diplomatski izvori u Briselu su naveli da se smatra da ruski ekonomski, politički, pa i bezbednosni upliv na zapadnoblakanske zemlje predstavlja pretnju zato što je, kako je to rečeno, "malo zemalja od Rusije dobilo slobodu i demokratiju".

Tešnje s Rusijom su povezani Belorusija i Kazahstan, zemlje koje nisu oličenje demokratije i temeljnih sloboda, ocenili su ovi izvori.

Oni veruju da bi rezultati Putinove posete Srbiji, ako bi išli na uštrb saradnje Beograda i EU, mogli imati upliva na tok pregovora Srbije i evropske 28-orice o članstvu.

2024 © - Vesti online