Ponedeljak 06.10.2014.
16:04
Srna

Rusi spremni da isporučuju gas Kijevu ako...

Rusi spremni da puste gas ako se Ukrajina angažuje da plati deo duga (3,1 milijardu dolara)
 

Tokom vladinog sastanka, ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je da Ukrajini trenutno nedostaje devet do deset milijardi metara kubnih gasa. Isporuke su obustavljene sredinom jula zbog neisplaćenih dugovanja.

"Neophodno je nastaviti isporuke da bi se garantovala dobro snabdevanje tokom zime i ravnomerna upotreba energije u Ukrajini kao i da bi se obezbedila pouzdana isporuka evropskim potrošačima", izjavio je ruski ministar i dodao da je ruska kompanija "Gasprom" spremna da dostavi namanje pet milijardi metara kubnih koji su unapred plaćeni.

Prema njegovim rečima, dodatnih pet milijardi metara kubnih bi moglo biti prodato na osnovu potreba, a cena bi bila 385 dolara za 1.000 metara kubnih, što je 100 dolara manje od trenutne cene zbog koje Kijev protestuje.

"Zauzvrat, Ukrajina bi se angažovala da plati deo duga (3,1 milijardu dolara), za koje bi EU dala garancije", rekao je Novak.

On je rekao da je ovaj predlog iznet na pregovorima 26. septembra u Berlinu, ali Ukrajina još nije dala saglasnost, te Rusija čeka odgovor, prenio je AFP.

Sastanak predstavnika EU-Ukrajina-Rusija trebalo je da bude održan prošle sedmice, ali je odgođen.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je pozvao da na pronalaženje kompromisa zasnovanog na principu da dugovi moraju biti plaćeni, ali da uslovi moraju biti prihvatljivi za Ukrajinu.

2024 © - Vesti online