Ponedeljak 06.10.2014.
09:17
D. Lj. J.

Pomoć Amerike za masovne ubice

Uz odobrenje premijera Makedonije Nikole Gruevskog (na fotografiji), Ahmeti je od FBI zatražio da nadgleda ceo sudski postupak u slučaju "Monstrum"
 

Advokati osuđenih Albanaca još nisu dobili pismena obrazloženja za izrečene kazne, a u slučaj već zatvoren sudskim presudama umešao se i koalicioni partner u vladi, lider Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.


Uz odobrenje premijera Nikole Gruevskog, Ahmeti je od FBI zatražio da nadgleda ceo sudski postupak u slučaju "Monstrum".


Dvojica koalicionih partnera na vlasti su se saglasili da je to potrebno kako bi svi imali poverenja u proces.
 

- Iako je ovo pitanje iz oblasti sudstva i prava, ono direktno zadire u međuetničke odnose. Za nas je to veoma važno. Smatramo da bi međunarodni nadzor povećao kredibilitet procesa, koji je u suštini osetljiv i vrlo složen. U tom smislu tražimo da proces

Protesti do Tirane

Nakon izricanja presude šestorici Albanaca, koji su osuđeni na doživotne robije zbog ubistva četvorice mladića i 50-godišnjeg ribara kod Smiljkovskog jezera, došlo je do niza nasilnih protesta Albanaca i sukoba sa policijom u Skoplju, ali i u Tirani i Prištini.

nadgleda FBI - izjavio je Ahmeti, dodajući da se i premijer Gruevski složio da sudski proces bude transparentniji.


Mišljenja eksperata po ovom pitanju su podeljena. Profesor Fakulteta pravnih nauka, dr Stefan Budžakovski kaže da vlast može da zatraži da i strani obaveštajci nadgledaju, pa i učestvuju u prikupljanju dokaza u slučajevima koji se tretiraju kao teroristički akt, kao što je to bio slučaj "Monstrum".

Za razliku od njega, profesor dr Gordan Kalajdžijev smatra da FBI nema osnovu da se u ovoj fazi uključi u nadgledanje slučaja, već da postoje druge međunarodne organizacije koje mogu da nadgledaju sudski postupak.

2024 © - Vesti online