Nedelja 05.10.2014.
12:35
Beta

"Tražićemo od Rusije pomoć pri izvozu"

Treba ubrzati proceduru izdavanja izvoznih dozvola: Snežana Bogosavljević Bošković

"U razgovoru sa ministrom poljoprivrede Rusije Nikolajem Fjodorovim potenciraće dalju liberalizaciju trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji se iz Srbije izvoze na rusko tržište, a koji su trenutno izuzeti iz režima slobodne trgovine kao što su beli šećer, neke vrste mesa, pojedine vrste sira, neka alkoholna pića", kazla je ona novinarima.

Uoči odlaska srpske delegacije na zasedanje Mešovite, međuvladine Rusko-Srpske komisije za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, koje se održava u Moskvi od 6. do 8. oktobra Bogosavljević Bošković je navela kako će ruskoju strani zahvaliti na dosadašnjoj podršci i razumevanju, ali i ukažati na određene proceduralne i tehničke probleme iz prethodnog perioda čijim bi se otklanjanjem ta saradnja učinila boljom.

"To bi za nas bilo važno i podsticajno za pojedine vidove domaće poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije", rekla je ona.

Bogosavljević Bošković je dodala da će u okviru zasedanja mešovitog komiteta ukazati i na mogućnost da ruski investitori ulažu u srpski prehrambeni sektor.

"Veliki je broj preduzeća iz te oblasti koja su trenutno pred privatizacijom i verujem da bi za njih bili zaintersovani ruski investitori", kazala je ona.

Srpska ministarka poljoprivrede je rekla i da će pozvati ruske kompanije da u što većem broju učestvuju na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu sledeće godine, podsećajući da je planirano da Rusija bude zemlja partner te manifestacije.

2024 © - Vesti online