Nedelja 05.10.2014.
10:42
B92

"Smrt Heninga kraj Islamske države"

Smrt Alana Heninga je uvreda za islamsku veru smatraju muslimanski lideri
 

Iz Centralne džamije Mančestera, grada odakle je ubijeni humanitarni radnik, saopšteno je da su džihadisti ubijanjem civila uvredili islamsku veru.

Portparol Centralne džamije Šamila Islam-Zulfikar rekao je da su svi muslimani u Velikoj Britaniji u neverici, šoku i da ono što rade pripadnici Islamske države doživljavaju kao horor.

”Ne možemo da shvatimo da se nešto tako strašno dogodilo tako divnom i osećajnom ljudskom biću poput Alana. Vest o njegoj smrti nas je mnogo potresla. U ovakvim situacijama ne treba da postoji podela između muslimana i onih koji to nisu. Verujem da će država reagovati i da će ovo biti kraj Islamske države”, rekao je Islam-Zulfikar.

Ipak, u sapštenju Centralne džamije upućene su žestoke kritike vladi Velike Britanije, rečima da je odluka da se priključi vazdušnim napadima Sjedinjenih Američki Država na uporišta Islamske države ona potpisala smrtnu kaznu svim zarobljenicima sa Zapada.

Hening je otet u decembru 2013. godine, prilikom dolaska u svoju četvrtu humanitarnu misiju u Siriji, a snimak njegovog pogubljenja objavljen je u petak uveče.

2024 © - Vesti online