Nedelja 05.10.2014.
09:02
Blic

Hrvat bi hteo na čelo Amerike

Džon Kasić bi mogao da bude kandidat Republikanaca za prvog čoveka SAD-a 

Kasiću odlično ide skupljaje donacija za reizbor u ohaju. Samo u septembru prikupio je 1,5 miliona dolara u odnosu na Ficdžeraldovih skromnih 54.472 dolara

Pre toga, Kasić, aktuelni guverner Ohaja, mora na novembarskim izborima da osigura drugi mandat na čelu ove savezne države. To zasad ne deluje previše teško pošto po poslednjoj anketi vodi sa 57 odsto podrške u odnosu na 35 odsto koliko ima Ed Ficdžerald, kandidat Demokratske partije.


- Guverner Ohaja Džon Kejsik (kako Amerikanci izgovaraju njegovo ime) koji je imao određenih problema na početku prvog mandata, izgleda da juri autoputem ka lakom reizboru. Ne samo da dobija pristojan deo podrške od demokrata već mu je vođstvo dvocifreno i među ženama, što je prosto nezamislivo u ovoj eri razlika među polovima - kaže za klivlendski “Plejn diler” Piter Braun, zamenik direktora Anketnog instituta Univerziteta Kvinipiek koji je obavio sondažu javnog mnjenja.


Kasić je ovog proleća prvi put došao u žižu interesovanja javnosti koja prati put ka američkim predsedničkim izborima 2016. godine. Tada je “Dejli bist” objavio da je milijarder Šeldon Adelson guvernera Ohaja ubrojio među kandidate za “Šeldonov izbor” zajedno sa Krisom Kristijem i Skotom Vokerom, guvernerima Nju Džersija i Viskonsina, kao i Džebom Bušom, bivšim guvernerom Floride i rođenim bratom Džordža Buša Mlađeg, nekadašnjeg predsednika.


Adelson je tada otvoreno pokazao nameru da jednog od ovih republikanskih kandidata obaspe milionima dolara kako bi mu obezbedio ulazak u Belu kuću. I pored toga, Kasić se u julu našao u “Galupovom” rankingu 11 mogućih predsedničkih kandidata republikanaca, ali je sve jasnije da Buš ne uspeva da obezbedi podršku konzervativnih glasača, a Kristi i Voker su se našli u središtu pravnih skandala.


Kasić je doveo u red budžet Ohaja, pa bi mogao da bude spasilac kojeg Republikanska partija već duže vreme traži. Problem može da mu predstavlja to što se udaljio od ideja ultrakonzervativnog “Pokreta čajanke”, pa ga najtvrđi republikanci smatraju izdajnikom, pogotovo jer je prihvatio federalni Program zdravstvene pomoći Baraka Obame, demokratskog predsednika.

2024 © - Vesti online