Subota 04.10.2014.
16:45
Srna

Vladika Atanasije: Srbi skloni zaboravu vlastitog bića

 
Kratko pamćenje u Srba: Vladika Atanasije
 

"I biologija i teologija su nagon za osmišljavanje utisnule u sva stvorenja. Čovek se nekad zbuni posmatrajući srpski narod, sumnjajući da je taj nagon dat baš svakom narodu", rekao je vladika Atanasije na otvaranju Prvog sabranja udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. veku.

On je naveo da je srpski narod izdašan i želi sve da podeli s drugima, što, kako je rekao, nije loše, ali jeste loše ne zadržati ništa za sebe, dati baš sve, jer treba imati i za sebe i za druge.

"Ono što se događalo srpskom narodu u 20. veku, mnogo toga je išlo uprazno i nije bilo osmišljeno. Na nama je zadatak da vraćamo ono što je otišlo u besmisao iz naše istorije i naše prošlosti, a pamćenje se moće oživeti", rekao je vladika Atanasije, ocenivši da ovo višednevno sabranje na Kozari ima višedimenzionalni značaj.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je Kozara planina koja zna i za žrtve i za slobodu i da je bila terorisana, ali da nikad nije pod okupacijom i terorom želela ostati.

"Takvi smo mi Srbi i naše žrtve zaslužuju u svako doba veliku pažnju i sećanje - sećanje za ono što su činili i pažnju za ono što su nam ostavili. Time je naša obaveza veća, jer moramo čuvati ideale za koje su se borili, ali je puno prepreka na tom putu", ocenio je Pavić i istakao da se činjenice ne smeju zaboraviti i da ko hoće da zna može ovde na spomeniku na Kozari pogledati imena 10.000 žrtava, među kojima se "na prste ruke mogu prebrojati žrtve drugih nacija".

"Nažalost, moramo priznati da smo bili pobednici u Prvom svetskom ratu, pa smo našu pobedu udružili u Jugoslaviju. Bili smo pobednici u Drugom svetskom ratu, pa smo našu pobedu udružili u SFRJ. Bili smo pobednici u poslednjem ratu, pa smo našu pobedu udružili u BiH", naveo je Pavić i naglasio da se Srbima nikada nije dozvolilo da prave državu po meri ljudi svoga naroda niti po zaslugama koje je srpski narod imao u ratovima, nego su im uvek nametani okviri koji su ih sputavali.

"To su nam smernice kuda treba ići. Nikada ne treba odustati i nikad se predati, jer to ne zaslužuju ni žrtve ni generacije koje dolaze iza nas", poručio je Pavić.

Predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Branislav Radinović rekao je da ovo ministarstvo podržava rad udruženja posvećenih tome da se istorija ne zaboravi.

"Želimo da se sećanje održi i da 20. vek bude kraj srpskog stradanja i patnji koje je naš narod proživio na teritoriji bivše Jugoslavije", dodao je Radinović.

Pod motom "Sećanje nije dovoljno" na Kozari se od 3. do 5. oktobra održava Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. veku.

Skup su povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata inicirali i organizovali Udruženje "Jadovno 1941" i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a podržali Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i grad Prijedor.

2024 © - Vesti online