Subota 04.10.2014.
11:09
Srna

Bilal Bosnić slao vehabije da ratuju u Siriji

Poziva na džihad: Bilal Bosnić
 

Čampara očekuje da vlasti Italije dostave snimak Bosnićevog govora u kojem je tokom boravka u Italiji javno pozivao na džihad i borbu u Siriji i Iraku na strani "Islamske države", piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Iz Slovenije se očekuju dokazi da je Bosnić organizovao odlazak dvojice njihovih državljana od kojih je jedan poginuo u Siriji, dok se drugi, posle nekoliko meseci, vratio u Sloveniju, piše list.

Sud BiH odredio je Bilalu Bosniću, Abdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji produžio pritvor za još dva meseca. Oni se uhapšeni u akciji "Damask" zbog sumnje da su počinili krivično delo terorizam, kao i javno podsticanje i vrbovanje na terorističke aktivnosti.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je od 150 državljana BiH, koji su otišli da se bore u Siriji na strani radikalnih islamista, poginulo njih 30. Poslednji zabeležen smrtni slučaj povezan sa Sirijom je slučaj Fatime Mahmutović iz okoline Srebrenika. Ona je poginula tokom potrage za dvojicom sinova koji su se pre godinu i po priključili islamističkoj vojsci.

"Večernji list" navodi da se ne zna koliko se državljana BiH vratilo iz Sirije i Iraka.

2024 © - Vesti online