Subota 04.10.2014.
07:38
S. Princip - Vesti

Koliko košta titula najlepše?

 Vesna da Vinča pozdravlja učesnike i gosteu Bonirigu
 

Organizatori peru ruke - od "ne znamo" do "posebnih uslova". Suzanin otac Goran i ona sama, međutim, kažu da im se smučilo kada mu je ponuđeno da za dobre pare kupi titulu - tri meseca uoči finala.

Poniženje

 - Mene je Slavica Ristić vodila okolo kod nekih ljudi od kojih je tražila da mi budu sponzori za izbor u Srbiji. Ja nikakvog novca nisam videla, niti mi je trebalo. Ja sam mogla sebi da platim troškove. Ali mi je sve to vodanje okolo bilo prilično poniženje, u moje ime - kaže nam Suzana.

Odsustvo Suzane Milutinović primećeno je tokom priprema najlepših u Grčkoj. Na pitanje "Vesti" gde je australijska lepotica, najodgovornija i najvažnija osoba za izbor - Vesna da Vinča odgovorila nam je da "zaista ne zna", ali da se "devojke iz dijaspore baš i nisu dobro pokazale na kastinzima".


- Ne znam zaista, sve su blagovremeno bile obaveštene i pozivane da dođu - rekla nam je vlasnica i predsednica "jedine, zvanične kompanije ovlašćene za izbor mis Srbije i mis Crne Gore pod licencom Miss World i Miss Universe".


Potražili smo odgovor i kod njenog organizatora-koordinatora u Australiji Slavice Ristić. Ona nam je "pojasnila" da su "potrebni i drugi kodeksi" da bi se otišlo na pripreme u Grčku i u finale. Nije važno, dakle, što je pobedila na javnom takmičenju održanom u februaru u sidnejskom Srpskom centru Bonirig.


Šta se, dakle, od toga što smo saznali, odnosi na našu Suzanu - kastinzi ili kodeksi? "Ne znam" gospođe Da Vinča? Ili nešto drugo?

Poklon u koverti

Goran Milutinović ističe da u Sidneju niko nije tražio pare, ali da se on domaćinski i sa zahvalnošću oprostio od gošći iz Beograda. Hteo je, veli, da Vesni i Milici na ispraćaju iz Sidneja kupi poklon, pa je pošao s njima u prodavnicu Louis Vuitton
kod Taun Hola u Sidneju.


Baš Lui Vuiton, nije mogla neka koala ili kengur, šalimo se.
- Hteo sam da kupim lep poklon. Ali, radnja je bila već zatvorena. I meni Vesna kaže: "Znate šta, nismo mi pobornici tih brendova. Ali, ako vi hoćete neki poklon, može i u kovertu." I ja sam na aerodromu razmenio dolare u evre i njima dvema poklonio po hiljadu, plus sam još dodao 500 dolara Vesni u tašnu da kupe sebi neki parfem na aerodromu ili slično.

Pitali smo o tome Suzanu i njenog oca Gorana koji su kroz sve prošli zajedno, u nastojanju da razumemo šta te zakukuljene strane reči, kastinzi i kodeksi, znače u njihovom slučaju.


Elem, prema onome što otac govori, a da ceo svet razume, njemu niko nije spominjao kodekse i slične načine prodavanja magle. Ali, baratalo se modernim, i danas svima razumljivom "srpskom" rečnikom - evrima. Preciznije, 15.000 "evrića" koji su, tvrdi Goran, od njega traženi da mu dete "prođe dopunsku obuku" (kasting?) i onda "osvoji" jednu od dve titule - Miss Earth ili Miss Universe. Po kodeksu, valjda.


Mogao je da bira šta će od to dvoje, po istoj ceni.


O Suzaninom odsustvu, gospođa Da Vinča nam je iz Grčke takođe rekla:
- Moram priznati da je bilo mnogo prijava iz dijaspore, ali je na kraju na razgovor i kasting došlo jako malo njih. Verovatno kriza čini svoje. Imamo predstavnicu dijaspore, devojka se zove Andrea Cvetić iz Kanade, tačnije Toronta. Najbitnije da je Srpkinja i nadam se da će se dobro pokazati i na pripremama i takmičenju.


Već prve dve rečenice gospođe Da Vinča ne odgovaraju istini, kada je o Suzani reč. Dete je, po dogovoru sa Da Vinčom, bilo u Beogradu kod nje već u julu. Ona i otac. I nije bilo krize, lepo su platili put i došli. I Suzana je bila spremna da tamo provede sve vreme do finala.


- Plan je bio da posle izbora u Sidneju Suzana prođe pripreme sa Slavicom Ristić, a da se u septembru nađe u Beogradu kako bi išla u Grčku. Mi smo, međutim, tamo otišli već u julu na odmor. Suzana je čak otkazala, žrtvovala semestar na fakultetu, da bi se posvetila izboru - veli Goran. - Do puta, bila je u kontaktu sa Slavicom. Ona je vodila okolo, pokušavajući da pronađe donatore, takoreći prosjačeći u njeno ime.
 

Postupila po savesti: Suzana Milutinović

Nepristojna ponuda

Goran i Suzana imaju mejl u kome im Da Vinča, kad je saznala da dolaze u julu, poručuje "Super, imam neke ideje za tebe".


Odmah po sletanju na aerodrom, gde ih je čekalo dvoje prijatelja, javili su se gospođi Da Vinča i bili pozvani kod nje kući.


- Njen stan gleda na hram Svetog Save, u Katanićevoj ulici. Tamo smo bili sve četvoro, nas dvoje i naši prijatelji. Onda nas je pozvala na svoj brod na Ušću. Kad smo izašli iz stana, rekla mi je da idem kolima s njom, a njih troje da nas prate. Tada mi je kazala da za Suzanu "može da se puno uradi", da nije "sigurna za prvo mesto", ali da može da se sredi za Miss Earth ili Miss Universe, što su drugo ili treće mesto. Ali, da to sve košta, pripreme i to. Koliko? Pa, kaže, "jedno 15.000 evra". Deset odmah, a pet pre nego što pođem nazad, a to je za 16 dana - priča za "Vesti" Goran Milutinović.


O ponudi je, čim su krenuli s broda, odmah obavestio Suzanu i dvoje prijatelja koji su sve vreme bili s njima. Oni su mu istog časa rekli da ne bude lud da plati. Goran, ipak, priznaje da je razmišljao da prihvati ponudu, ako bi Suzanu usrećilo, "jer bi za svoje dete sve učinio".


Nije mogao odmah da sa kreditne kartice podigne tražene pare, u Srbiji se suočio s dnevnim limitima i to je njemu i Suzani dalo vremena da razmisle.


- Počeo sam da se pitam: kakva je to ponuda, kakve garancije imam, koliko će biti još zahteva za novcem? A najvažnije i iznad svega: pa kakva je to pobeda kupljena parama?
Goran dodaje da je bilo mnogo detalja koji su ga naveli da sumnja u celu stvar.


- Vesna mi je rekla da su planovi za Suzanu i da je vodi u Pariz, da nosi Pradine haljine! Prada je bre ozbiljna firma, gde će ona, koja nikada na pistu nije izašla, da nosi Pradine haljine? To je po meni bio mamac, da lakše nasednem.


Inače, Izbor mis Srba za Australiju počeo je najzvaničnije moguće. Gospođa Vesna da Vinča došla je u Sidnej u pratnji Milice Vukliš, prošlogodišnje pobednice. Ovde, njen koordinator Slavica Ristić obaveštavala je narod o izboru i dolasku "direktorke Miss kompanije i ekskluzivne novinarke" Vesne Jugović da Vinča.


Na stranu sada, da li novinar uopšte može da bude "ekskluzivan", na neko vreme, ili za ceo život, ili je tek kada nešto uradi, eventualno ekskluzivno. Kako god, gospođa Ristić za ovdašnju MIS televiziju tada najavljuje da će izbor najlepše devojke Australije biti održan 22. februara.


Njih tri - Slavica, Vesna i Milica, zvanično su se, "u radnoj poseti", predstavile i tadašnjoj savetnici u Generalnom konzulatu Srbije Jasmini Pekmezović. Bile su i u Ambasadi u Kanberi.


("Vesti" ističu da ničim ne sugerišu da je Slavica Ristić išta znala o navodnoj novčanoj ponudi Milutinoviću).

Konačna odluka

Finale bez Suzane

Na pitanje "Vesti" zašto Suzane Milutinović nema u finalu, od Slavice Ristić najpre smo dobili sledeći odgovor:


- Potrebni su i drugi kodeksi da se realizuje odlazak u Srbiju i na izbor mis Srbije, mis sveta i pripreme u Grčkoj.


Šta kažu ti "kodeksi"? Jesu li to neka dodatna pravila? - upitali smo gospođu Ristić.


- Nisu postojali dopunski uslovi za Mis Srba Australije. Suzana Milutinović je student. Prvi osnovni uslov je da sve kandidatkinje za Izbor mis Srbije budu od 1. septembra do 15. oktobra na obuci i pripremama u Srbiji i Grčkoj - odgovorila nam je ona.
Eto, dakle, prosta logika, osnovi fizike, Marfijev zakon: Suzana nije u finalu, jer je nema.

Podsetimo na reči "ekskluzivne novinarke" na naše pitanje o tome šta je sa Suzanom: "Bilo je mnogo prijava, a na kasting je došlo jako malo njih." Takođe i da je ovo naše dete možda bilo među onima što se "nisu baš pokazali".


Činjenica, međutim, jeste da niti je Suzana trebalo da se nešto obaška prijavljuje, niti je bilo važno da li se "pokazala" ili ne.


Suzana je u Sidneju bila zvanično birana i izabrana. I time direktno ušla u finale sledećeg vikenda. Pred izbor u Australiji to je rekla i direktorica Miss DžU
Vesna da Vinča. Na već pomenutom video-snimku, naime, iz njenih usta čujemo sledeće za australijsku pobednicu:


"Ona automatski ulazi u finalni Mis Srbije 2014".


Jasno kao dan. Ništa od nekih prijava, "pokazivanja" i sličnog.


(Uz podsećanje čitaocima da se snimak nalazi na sajtu: Youtube/3SJt1-r590nj, "Vesti" žele da skrenu pažnju da između sidnejske MIS Televizije i kompanije Miss YU ne postoji nikakva veza).


U konačnoj Goranovoj odluci, tačku je stavilo njegovo dete.


- Tata, ja ne bih mogla u oči da pogledam druge devojke. Da budem tamo s njima, i da se kao takmičim, a titula mi unapred obezbeđena - rekla je Suzana ocu.


Uprkos grubo razbijenim snovima, ona je danas još uverenija da nije mogla ni smela drugačije da postupi.


- To saznanje (o kupovini titula) bilo je veliko razočaranje za mene. Jednostavno nisam mogla da stojim tamo s devojkama, a da sam svesna da sam platila za mesto. Šta je svrha svega toga? Zaista bih se loše osećala.


Goran Milutinović dodaje:
- Vratili smo se posle 16 dana iz Beograda u Sidnej. Nismo se ni pozdravili. I nikada posle toga niko nas nije kontaktirao, barem da pita da li Suzana dolazi u septembru.

2024 © - Vesti online