Petak 03.10.2014.
18:03
Vestionline

Džihadisti pred turskom granicom, Kurdi grad brane snajperom

Turski vojnici u pripravnosti sa svoje strane granice
 

Borac kurdske Narodne jedinice za zaštitu rekao je za CNN da IS pod kontrolom drži jugozapadni deo grada, poznat pod nazivom Ajn al-Arab. Poslednjih dana je iz ovog pretežno kurdskog grada pobeglo na hiljade civila, u pokušaju da izbegnu neumoljive džihadiste.

Sirija protiv turske akcije

Međutim, ove izjave naišle su na negodovanje Damaska, koji je saopštio da će svaku tursku vojnu intervenciju u Siriji posmatrati kao agresiju.

"Promovisana politika turske vlade predstavlja pravu agresiju protiv jedne države članice UN", navelo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sunitski džihadisti su u konačno osvajanje Kobanija, koji se nalazi na samoj granici sa Turskom, krenuli samo dan pošto je turski parlament odobrio slanje vojske u borbu protiv Islamske države. Borbe na granici s Turskom su se intenzivirale poslednjih dana, a preostali civili dobili su naređenje za evakuaciju i povukli su se prema granici. Kurdski borci su objavili spremnost na beskompromisnu borbu s džihadistima.

Kurdski vojnici trenutno koriste snajpere kako bi sprečili borce Islamske države od daljeg napredovanja ka centru grada. Na istočnoj strani Kobanija, Kurdi su uništili tenk Islamske države, a na zapadnoj džihadisti kontrolišu naselje Tal Šair, u kojem se nalazi granični prelaz.

Kurdi se bore za svaku ulicu u gradu
 

"Turska će učiniti sve što može kako bi sprečila ekstremiste Islamske države u Siriji da zauzmu grad Kobane smešten blizu tursko-sirijske granice", rekao je danas turski premijer Ahmet Davutoglu. "Ne želimo da Kobane padne. Učinićemo sve što možemo kako bismo to sprečili", rekao je Davutoglu za televiziju A Haber.

2024 © - Vesti online