Petak 03.10.2014.
14:47
Srna

''Srbija nije regrutni centar džihadista''

Kazna za one koji učestvuju u ratovima u svetu (Foto: Ilustracija)
 

Stojanović je rekao da poslednje procene govore da nekoliko desetina građana Srbije učestvuje u oružanim sukobima", ali ističe da "to još nije zabrinjavajući broj".

On je rekao za RTS da agencije koje regrutuju ratnike za oružane sukobe nisu sa ovih prostora, ali da će ukoliko se takve agencije i pojave biti učinjeno sve da se njihovo delovanje onemogući.

Stojanović kaže da dopuna Krivičnog zakonika kaznama za sve građane Srbije koji žele da učestvuju u oružanim sukobima u svetu propisuje stroge kazne za moguće ratnike iz Srbije koji pokušaju da učestvuju ili već učestvuju u ratnim sukobima u svetu.

Pročitajte još:

* Kosovo i BiH rasadnici džihadista

* Džihad stiže u Srbiju?

* Vučić ponudio pomoć protiv džihadista

* Deca iz BiH: Vaš grob će biti u Siriji, Alah je najveći

"Ukoliko pojedinac sam učestvuje u ratnim sukobima u svetu kazne su od šest meseci do pet godina zatvora, ako je grupno učestvovanje u oružanim sukobima kazne su od godinu do osam godina", naveo je Stojanović.

On je dodao da ako neko obučava ili regrutuje građane za oružane sukobe propisana kazna je od godinu dana do 10 godina zatvora. Stojanović ističe i da će se krivični zakonik, kada bude izmenjen, odnositi i na one građane koji se trenutno nalaze na ratištu, a planiraju da se vrate u Srbiju.

On je poručio građanima Srbije koji trenutno ratuju u svetu da se što pre vrate u zemlju. Stojanović kaže da je za sada najrizičnija misija u kojoj učestvuju građani Srbije u Libanu i dodaje da će Srbija pažljivo razmatrati pitanje regrutovanja džihadista, kako ne bi dovela zemlju i građane u moguću opasnost.

2024 © - Vesti online