Petak 03.10.2014.
13:23
Vestionline, mondo.rs

Počinje ABA liga: Ko ruši "cibose"?

Foto: Ilustracija
 

Počnimo od starosedeoca, Mege.

Radnikalno menjanje tima nije strano ni u stastavu ružičasto-plavih. Pored reprezentativaca Vasilija Micića koji je otiša u Bajern, odnosno Nemanje Dangubića u Crvenu zvezdu, klub su napustili Novica Veličković (Trabzon), Marko Luković (Trir), Saša Avramović (Kumanovo), Milan Milovanović (Balkan Botevgard) i najiskusniji Ratko Varda koji je, po svemu sudeći, stavio tačku na košarkašku karijeru.

Četiri igrača pojačala su klub, a među njima je i nekadašnji centar kluba Dušan Čantekin, koji se iz Banvita ponovo preselio u redove Mege. Pored njega došli su i Mašan Vrbica (Lovćen), Aleksandar Marelja (Borac Čačak) i Danilo Nikolić (Budućnost VOLI).

Rezultatski imperativ je u drugom planu, a najbitnija je afirmacija igrača. Mlađarija Dejana Milojevića neće igrati u Smederevu, kao protekle sezone, već je promenila lokaciju i ugostiće rivale u Sremskoj Mitrovici.

Metalac, kao debitant, neće od početka ugostiti rivale u Valjevu, zbog rekonstrukcije prouzrokovane uslovima koji u ovom momentu nisu na zadovoljavajućem nivou ABA lige. Tim će predvoditi iskusni organizator igre Nikola Otašević. To će biti njegova osma sezona u regionalnom takmičenju, a za Valjece bi svaka pobeda bila ogroman uspeh.

Budućnost nikad jača!

Cedevita ulazi u evroligašku sezonu sa Nemanjom Gordićem kao jedinim igračem bez hrvatskog državljanstva. Tim Jasmina Repeše ostao je bez Jusufa Nurkića, Alana Reja i Nolana Smita, ali je ojačan opet zdravim Markom Tomasom, Gordićem, Franom Prilepićem i Rokom Ukićem, uz Marija Delaša i Marka Arapovića. Bogatiji za iskustvo igranja u sličnom sastavu prošle godine, Zagrepčani će imati velike izazove na dva fronta. Iznenađenje bi bilo ako bi na kraju ligaškog dela završili niže od druge pozicije.

Svi učesnici:

Crvena zvezda, Partizan, Mega Vizura, Metalac, Cibona, Cedevita, Zadar, MZT, Igokea, Levski, Olimpija, Solnok, Budućnost, Krka.

Aktuelni šampion ABA lige - Cibona, doživeo je tektonske udare prethodnih meseci. Odustao je od Evrolige, oćekivano ostao bez Darija Šarića i krenuo ispočetka sa trenerom Slavenom Rimcem i novim predsednikom Aleksandrom Petrovićem, koji je dao i svoj novac da bi klub preživeo. BAT blokada je ukinuta, svetlo na kraju tunela se naziralo, ali je bivši centar Zagrepčana Darko Planinić ove nedelje ponovo blokirao bivši klub.

Utisak je da će i nastupajuća sezona biti teška za "vukove sa Tuškanca". Počeće je bez Lalića, Baraća i Devona Van Ostruma, pozajmljenog od Laboral Kuće.

Planinić će karijeru nastaviti u Budućnosti, ekipi koja ponovo konkuriše za vrh tabele posle dva uzastopna učešća na F4, 2010. i 2011. Šampion Crne Gore angažovao je zvučna domaća imena kao što su Vladimir Dašić, Darko Planinić i "Crnogorac" Omar Kuk.

U Podgoricu je takođe stigao talentovani centar Robert Rikić, kao i stranci Vil Šihi (sa Univerziteta Indijana) i Džej-Ar Rejnolds, prošlogodišnji prvak Francuske sa Limožom. Ostao je Aleksandar Ćapin, a značajnu ulogu mogao bi da ponovo ima i mladi Nikola Ivanović, koji sezonu počinje povređen. Dugo u "Morači" nije igrao jači tim. Neodlazak crnogorskog prvaka na F4 bio bi negativna senzacija.


Nabrajajući timove koji su ozbiljno pristupili pripremama za takmičarsku 2014/15 domaći treneri neizbežno pominju i ljubljansku Olimpiju, čiju će igru voditi srpski plejmejker Marko Marinović i pod čijim će košem stajati Mirza Begić, najbolji bloker u istoriji ABA lige, sa 2,07 "rampi" po meču. Osveženje na Jadranu predstavljaće i američko-crnogorski krilni centar Halil Kanačević (23, 203 cm).

Mogla bi da iznenadi i "renovirana" Igokea Vlade Jovanovića. Od igrača koji su prošle sezone igrali u Laktašima tu su Branko Jorović i Duško Bunić, a novajlije predvode Marko Čakarević, Mladen Jeremić, Đorđe Drenovac, Nikola Dragović...

2024 © - Vesti online