Utorak 03.11.2009.
03:27
Tanjug

Verski ispravna hrana u Nemačkoj

Sve veći broj građana muslimanske veroispovesti utiče i na izbor prehrambenih proizvoda u nemačkim trgovinama - sve je više proizvoda s oznakom "halal", a uz verski "ispravnu" hranu razvila se i prava industrija.

Donedavno su trgovine sa "etno" namirnicama bile rezervisane za velike gradske sredine s većom koncentracijom muslimanskog stanovništva. Danas su police s hranom namenjene strancima koji žive u Nemačkoj uobičajna slika u nemačkim prodavnicma prehrambenih proizvoda.

Dok su međunarodni kulinarski pojmovi u poslednjih dvadesetak godina preplavili Nemačku i doprli do prosečnog potrošača, "halal" hrana još uvek se usko povezuje s verskim potrebama isključivo građana musilmanske veroispovesti čiji se broj u Nemačkoj procenjuje na oko 3,5 miliona.

Nemački deo populacije pojam "etno" hrane još uvek više povezuje sa odlaskom u španske tapas barove (tapas je kriška) nego naručivanjem mezetluka kod turskih ugostitelja.

I kupovina u prodavnici s italijanskim prehrambenim poizvodima je "prestižniji" poduhvat nego kupovanje u turskim prodavnicama.

No, prehrambnoj industriji to nimalo ne smeta. Kako se nedavno moglo čuti na "Svetskom halal forumu" u Maleziji, ukupan udeo "halal" hrane u svetskoj prehrambenoj industriji dostigao je 17 odsto i u stalnom je porastu.

Multinacionalni prehrambeni giganti poput Nestlea ili Unilevera već su odavno "nanjušili" posao stoleća s verski "ispravnom" hranom i to ne samo u tradicionalno islamskim delovima sveta nego u poslednje vreme i u Evropi, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

U ovom delu sveta u kojem tradicionalno ne žive muslimani, udeo "halal" hrane naredne godine bi mogao da iznosi zavidnih 67 milijardi dolara.

U Nemačkoj, međutim, trgovina "halal" mesa još uvek zapinje. Dok se u britanskim ili francuskim trgovinskim lancima u odeljenjima sa svežim mesom nalaze i verski "ispravne" šnicle i kotleti, u Nemačkoj je ponuda "halal" svežeg mesa više-manje ograničena na specijalizovane "etno" trgovine čiji su vlasnici uglavnom građani turskog ili arapskog porekla.

Nemački supermaketi strahuju od sukoba sa zaštitnicima prava životinja i gubitka imidža. Po nemačkim zakonima o prehrambenim proizvodima ritualno klanje bez omamljivanja životinja je, za razliku od Francuske ili Velike Britanije, zabranjeno, tako da većina "halal" mesa na nemačkom tržištu dolazi iz susednih zemalja.

Bez obzira na to izbor je - velik. Od kobasica i šnicli pa do pilećih kroketa, dijapazon ponude "halal" mesa je velik. I za žitelje Nemačke sa područja bivše Jugoslavije "halal" industrija nudi dovoljan izbor sudžuka, goveđeg pršuta ili mesnih konzervi.

Tu se dobro snašla i Podravka čiji su goveđi gulaši i pileće paštete neizostavan proizvod na policama s "halal" proizvodima koji su se tu nalazili davno pre nego što je ovo hrvatsko preduzeće dobilo sertifikat "halal", istakao je nemački radio.

2024 © - Vesti online