Utorak 03.11.2009.
03:10
Vestionline

Ratni brod "Kule bliznakinje" u Njujorku

USS "Njujork" plovio je rekom Hadson do nulte tačke, gde je ispalio plotune iz 21 topa u čast poginulih u napadima 2001.Čitav događaj posmatrali su žrtava napada od 11. septembra 2001, zajedno sa članovima hitnih službi i okupljenim građanima.

USS "Njujork" je krenuo na svoje prvo putovanje iz Luizijane, gde je sagrađen pre skoro tri nedelje. Izgradnja broda koštala je milijardu dolara, a svoje mesto na njemu trenutno je našao 361 mornar, među kojima je 13% Njujorčana. Predstavnici mornarice tvrde da je ovo neuobičajeno veliki procenat i da su imali veliki broj zahteva za službu na brodu koji nosi ogromnu simboliku.

Pramac broda sačinjen je od 7,5 miliona tona čelika dobijenog topljenjem srušenih zgrada Svetskog trgovinskog centra, a brod je ukrašen i slikama "Kula bliznakinja" i bojama gradskih službi koje su prve odgovorile na terorističke napade u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi. Brod je dugačak 208 metara, a može da ponese ukupno oko 800 marinaca i "ugosti" nekoliko manjih letelica.

 Zvaničnu ceremoniju puštanja u rad novog ratnog broda američka mornarica treba da održi u subotu.

2024 © - Vesti online