Sreda 01.10.2014.
21:17
Beta

Žbogar: Za dve godine urađeno dosta na Kosovu

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine je maratonski proces: Žbogar
 

Žbogar je na panelu "Srbi i Albanci 2025. kao prijatelji i saveznici: Kako to postići?", drugog dana Beogradskog bezbednosnog Foruma, naveo da taj "maraton" obuhvata tri faze - postizanje Briselskog sporazuma, implementaciju u kojoj treba da učestvuje i lokalno stanovništvo, i konsolidaciju dijaloga koja između ostalog podrazumeva spajanje civilnih društava, medija, angažovanje poslanika i privrednika.

Šef Kanecelarije EU u Prištini naveo je da je dijalog omogućio napredak na evropskom putu, da je Srbija dobila status kandidata, a Kosovo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema rečima Žbogara, to ukazuje da je dijalog povezan s procesom evrointegracija, i da dalji napredak Prištine i Beograda na tom putu zavisi od implementacije sporazuma.

"Srbija je na tom putu vezana poglavljem 35, a Kosovo na polju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Žbogar i dodao da neće da brine kako će EU naći način da Kosovo drži na evropskoj stazi.

"Srbi i Albanci prijatelji do 2025...možda"

Prema njegovim rečima, možda je preterano očekivati da Srbi i kosovski Albanci postanu prijatelji i saveznici, ali je normalizacija odnosa ono što je moguće jer je to i cilj dijaloga Beograda i Prištine.

Cilj dijaloga je normalnost - da se postignu normalni odnosi Beograda i Prištine, Srbije i EU, Kosova i EU, normalna situacija na samom Kosovu, kazao je on.

"Dijalog neće ostati samo na političkom nivou kao što je sada, već mora da pređe i na niže nivoe, da se razgovara o problemima lokalne zajednice", rekao je Žbogar i naveo da će Srpska lista biti uključena u novu vladu u Prištini, ma ko je činitio, što će preneti dijalog na lokalni nivo, koji je potreban.

2024 © - Vesti online