Četvrtak 02.10.2014.
08:00
mondo.rs

Šta vam treba za zdravo srce?

Svakih sat vremena ustanite tek toliko da "protegnete noge"
 

Prilikom sprovođenja studije na Univerzitetu u Indijani, kod učesnika koji su sedeli, odnosno nisu pomerali donji deo tela, primećeno je dvostruko slabije funkcionisanje arterija u nogama tokom samo jednog sata sedenja.

Međutim, kada su učesnici na svakih sat vremena šetali po pet minuta, nije bilo nikakvog slabljenja u funkcionisanju arterija.

"Sedenje tokom dužeg vremenskog perioda može da dovede do toga da krv u nogama postane gušća, što za posledicu može imati upalu i ometanje normalnog funkcionisanja arterija. Petominutna šetnja povećaće protok krvi i sprečiti da se krv zgusne", objasnio je autor studije dr Saurab Tosar.

On naglašava da tokom petominutne šetnje možete hodati sporo i da će to, što se protoka krvi tiče, imati iste efekte kao i brzi hod.

"Čak i lagana fizička aktivnost dovoljna je da vam 'prorade' mišići i pospeši se protok krvi".

Dakle, kada iz nekog razloga morate da sedite, na poslu na primer, svakih sat vremena ustanite tek toliko da "protegnete noge" - dovoljno je da odete do toaleta, sipate vode ili radite bilo šta što zbog čega ćete morati da se krećete pet minuta.

2024 © - Vesti online