Subota 10.04.2010.
13:10 >> 19:14h
Srna

Pogibija Kačinskog tragedija za Poljake i Ruse

"To je ogromna tragedija za ceo poljski narod jer je poginuo šef države, i bez obzira na to kakve je političke stavove imao i koju je partiju predstavljao, mi tugujemo zajedno sa poljskim narodom", rekao je Kosačev za RIA Novosti.

Tugujemo zajedno sa poljskim narodom: Konstantin Kosačov
 

On je naveo da je sada najbitnije organizovati spasavanje, a potom otkriti uzroke tragedije.

Kosačev je dodao da se već čuo sa svojim kolegama u poljskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i evropskom parlamentu.

Avion sa poljskim predsednikom Lehom Kačinskim, njegovom suprugom i najvišim rukovodstvom Poljske srušio se danas kod Smoljenska. Kačinski je trebalo da prisustvuje pomenu streljanim poljskim oficirima 1940. godine u Katinu, koji su bili žrtve Staljinove tajne policije.

U Rusiji proglašen dan žalosti

 

Predsednik i premijer Rusije, Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin uputili su poljskim zvaničnicima saučešće povodom tragedije koja je pogodila Poljsku zbog smrti predsednika te zemlje Leha Kačinjskog i velikog broja zvaničnika u današnjoj avionskoj nesreći na zapadu Rusije, u kojoj je poginulo 96 ljudi, saopšteno je iz Kremlja.

 

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev saopštio je danas, u obraćanju poljskom narodu na nacionalnoj televiziji, da će 12. april u Rusiji biti proglašen za dan žalosti, zbog smrti poljskog predsednika Leha Kačinjskog i velikog broja zvaničnika u današnjoj avionskoj nesreći na zapadu Rusije, u kojoj je poginulo 96 ljudi.


Medvedev je još jednom ponovio da je šokiran zbog ove tragedije, kao i da će sve okolnosti koje su do nje dovele biti detaljno ispitane u zajedničkoj istrazi sa poljskim bezbednosnim službama.


Medvedev je ranije danas izrazio saučešće predsedniku poljskog parlamenta Bronislavu Komorovskom, a u telefonskom razgovoru s poljskim premijerom Donaldom Tuskom izjavio da je u "ovom teškom danu, ruski narod uz narod Poljske", saopštila je pres služba Kremlja.

2024 © - Vesti online