Utorak 30.09.2014.
23:37
Vestionline

Privatni zdravstveni sektor ima veliki potencijal

Skupštini je prisustvovao i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Cilj im je da se uradi "lična karta privatnog sektora", da se vidi kojim kapacitetima raspolaže i koje su mogućnosti integracije u zdravstveni sistem Srbije.
 

"Planovi Asocijacije da izrade preciznu evidenciju svih zdravstvenih ustanova, broja zaposlenih, broja zdravstvenih usluga koje pružaju, kojim prostorom i opremom  raspolažu, predstavljalo bi kvalitetan doprinos u sagledavanju precizne slike privatnog zdravstva u Srbiji", naglasio je ministar zdravlja i dodao da bi izradom plana mreže privatnih zdravstvenih ustanova država stekla jasan uvid u kapacitete privatnog zdravstva i tada bi se stvorila mogućnost da se otvoriti dijalog kako privatnici mogu da se integrišu u postojeći zdravstveni sistem.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je, kako kaže, spremno da pomogne u stvarima koje najviše muče privatni sektor, poput izmene i dopune pravilnika koji nisu usklađeni sa trenutnom situacijom.

Milivoje Miletić, v.d. predsednik Privredne komore Srbije, naglasio je da se kod nas često zdravstvena zaštita posmatra kao trošak i da je to samo uslovno tačno, jer  zdravstvo ima ogroman značaj za budžetski priliv.

"Samo zdrav, radno sposoban čovek može ostvariti dobre rezultate na radnom mestu, a time i ceo kolektiv i društvena zajednica", rekao je Miletić.

Celu priču oko osnivanja Asocijacije pokrenulo je 16 najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, koje želele da se konačno uredi privatni sektor. Predstavnik tog udruženja, dr Predrag Stojičić, kaže da je Asocijacija postavila sebi nekoliko ciljeva, a prvi je pravljene lične karte privatnog sektora.

"Radiće se na unapređenju pravilnika i postojeće regulative kako bi se izbegle  nelogičnosti koje opterećuju privatnu praksu, ali i na uspostavljanju plana mreže privatnih zdravstvenih ustanova i kojim segmentima privatna praksa može da pomogne državi", rekao je dr Stojičić.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji ima oko 1.500 privatnih zdravstvenih ustanova, a podaci Svetske zdravstvene organizacije kažu da se u njima potroši oko 38 odsto celokupnog novca za zdravstvene usluge.

Izvršna direktorka Amerčke privredne komore, Maja Piščević, naglasila je da nijedna pojedinačna zdravstvena ustanova ne može imati tu snagu i uticaj kao što može imati jedno udruženje.

"Znamo koliko je državno zdravstvo pod pritiskom i mislim da ovde postoji značajan potencijal za sinergiju, jer i državni sektor ima šta da nauči od privatnog i obrnuto ", naglasila je Piščević.

U privatnoj praksi stalno je zaposleno 3.732 lekara, što je jedna desetina ukupnog broja lekara u Srbiji. Ukoliko se tom broju dodaju i medicinske sestre procenjuje se da u privatnom sektoru radi oko 10.000 zdravstvenih radnika.

2022 © - Vesti online