Sreda 01.10.2014.
09:46
Z. Gligorijević - Vesti

Rudari ginu za 500 evra

Optužuje: Miodrag Miletić postavlja čitulju sinu
 

Rukovodstvo Rembasa nije bilo dostupno novinarima, a republièki rudarski inspektor Siniša Tanackoviæ nije bio raspoložen da odgovara na sva pitanja novinara. Miletiæ je za platu od oko 500 evra nastradao radeæi u delu jame koja nije bila podgraðena, pa su se gomile uglja i jalovine sruèile na njega.


Miodrag Miletić, otac stradalog rudara glasno je tražižo odgovore od nadzornika rudnika, palioca mina i poslovođu. On je rekao kako se neće smiriti dok neko od njih krivično ne odgovara. Novinari nisu uspeli da dođu ni do jednog od pomenute trojice, a kako smo nezvanično saznali, nadzornik je odmah posle nesreće otišao na bolovanje.


- Oprema je zastarela, a javne nabavke kasne, pa nam nedostaje čelik zbog čega se prave drvene podgrade. Kada stigne materijal, one se menjaju čeličnim, što je dupli posao. Zato se neretko deššava i da rudari moraju da kupuju neke delove opreme. Nedostaje jamska radna snaga, a u nekim smenama je po samo 15 rudara, što je minimum za kopanje uglja - kažže za Vesti Goran Nikolić, predsednik Sindikata Resavica.
Po njegovim reèima, nekvalifikovani kopač zaraðuje 37.000 dinara, što je oko 300 evra, pomoćnik kopača oko 45. 000 dinara, a kvalifikovani kopači kao što je Miletić, neššto preko 60.000 dinara, što je malo višše od 500 evra.


Odgovor na pitanje zašto se Miletić uopššte naššao u nepodgrađenom delu jame, što je zabranjeno po Pravilu služžbe, novinari takođe nisu dobili. On je i stradao jer je buššio u neobezbeđenom delu bez podgrade.

Požar usporio spasioce

Požžar usporio spasioceProblem tokom spasavanja nesrećnog rudara je i požžar koji je izbio dana kada je nestao. Otac nesrećnog rudara kažže da vatra nije bila ugaššena ni onog dana kada je telo otkriveno.


- Pojavili su se neki gasovi, što je bila dodatna stvar koja je otežavala rad. To tinjanje je moglo da ugrozi bezbednost spasilaca zbog kontaminiranosti vazduha u jami - kaže Vladan Milošević, direktor kompanije Resavica, u okviru koje je rudnik Rembas.

2020 © - Vesti online