Petak 03.10.2014.
08:15
Ž. Marković - Vesti

Borba za vlast i mast (5): Miks Putina i Erdogana

Zanimljivo je da se na nekim plakatima SNSD-a, uz lik Milorada Dodika, našao i ruski predsednik Vladimir Putin
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, u tom smislu, veoma je pogodna ličnost, zbog popularnosti koje trenutno uživa i van granica Srbije. U Republici Srpskoj postoje najmanje četiri registrovane stranke koje sebe nazivaju "naprednima" i sve one tvrde da imaju neke veze sa SNS-om u Srbiji i samim Vučićem. Ipak, Vučić, ali i neki drugi funkcioneri SNS-a, u više navrata su naglasili da SNS nema favorita uopšte, pa ni u naprednjačkim opcijama.

Veze preko Drine

Socijalistička partija gaji izuzetno dobre odnose sa SPS-om u Srbiji, a lider te stranke Petar Đokić već je najavio da postoji mogućnost da čak i Ivica Dačić dođe na neki od predizbornih skupova svoje sestrinske stranke u Srpskoj. Demokratski narodni savez, pak, ima saradnju sa Novom Srbijom, ali, kako je rečeno u DNS-u, Velja Ilić se neće pojavljivati u ovoj kampanji.

Međutim, opozicione stranke u RS kao da žele da Vučića uvuku direktno u kampanju, ali to im zasad ne uspeva. Ipak, lik Aleksandra Vučića nemilice se eksploatiše po bilbordima i plakatima jedne od naprednjačkih stranaka u RS koja se naziva isto kao i ona u Srbiji. Kandidati te partije smeše se sa plakata zajedno sa Vučićem. Nezvanično smo saznali da SNS u RS nema odobrenje SNS-a iz Beograda za taj potez, ali da se iz Beograda niko zvanično neće žaliti na to. Da li će ovaj trik "upaliti" delu naprednjaka u Srpskoj, videćemo posle izbora.

Zanimljivo je da se na nekim plakatima SNSD-a, uz lik Milorada Dodika, našao i ruski predsednik Vladimir Putin. Očigledno, SNSD igra na kartu pozitivnog raspoloženja Srba prema Rusima, pa koristi lik jednog od najmoćnijih ljudi na planeti da bi pridobio birače. Da je Rusija jak adut SNSD-a u kampanji, svedoči i Dodikov sastanak sa Putinom u Moskvi pre nekoliko dana, na kojem mu je ruski predsednik poželeo sreću na izborima.


Kod Bošnjaka, pak, imamo direktan uticaj Turske na politiku koju zastupa SDA. Kandidat ove stranke Bakir Izetbegović direktno je podržao novog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pre izbora i ne taji da mu je on obećao uzvratnu podršku. Erdogan se verovatno neće pojaviti na nekom od skupova SDA, ali nije isključeno da se javi preko video-linka.


U kampanju se direktno umešao Tomislav Karamarko, predsednik HDZ-a u Hrvatskoj. On je nedavno prisustvovao obeležavanju godišnjice formiranja HDZ-a u BIH i direktno dao podršku kandidatima ove stranke.


- Sarađujem sa najvećom i centralnom hrvatskom strankom u BiH, koja je i naša sestrinska stranka - rekao je Tomislav Karamarko.

Borba za vlast i mast:

1. Bosna kuje konje i izbore

2. Crni Gruja protiv kabadahija

3. Dosta nam je cirkusa

4. U dijaspori glasaju i mrtvi

2024 © - Vesti online