Petak 09.04.2010.
23:33
Tanjug

Vukčević: Uvažiću svaku odluku engleskog pravosuđa

Tužilac za ratne zločine:Vladimir Vukčević



"Svaka odluka pravosuđa Engleske biće uvažena od naših institucija", rekao je Vukčević za sutrašnju "Politiku", koja navodi da će Vukčević prisustvovati u utorak pretresu pred sudom u Londonu, na kome će biti razmatrano kome će biti izručen Ejup Ganić, osumnjičen u Srbiji za ratne zločine počinjene u Sarajevu.


Vukčević je ocenio da bi "mnogobrojni problemi mogli da nastupe" ukoliko bi se Ganiću, ratnom članu Predsedništva BiH, "sudilo u Bosni".


"Pre svega, problem je mogućnost fer i poštenog suđenja koje treba da donese satisfakciju žrtvama. Ako je tačno da je predsednica Vrhovnog suda BiH (Medžida Kreso) izjavila: 'Svi smo mi Ganić', onda imamo razloga da postavimo pitanje objektivnog suđenja u BiH", kazao je Vukčević.


On je ocenio da je takva izjava politička i da je to pritisak na sud.


"Moj tim i ja smo uzdržani od bilo kakvih izjava ovakve vrste. Učinićemo sve da činjenicama ubedimo sudsko veće da su argumenti iz našeg zahteva za izručenje Ganića opravdani", kazao je Vukčević.


Na pitanje šta se dešava u predmetu trgovine ljudskim organima i da li je pravosuđe Euleksa nešto preduzelo, nakon što je Tužilaštvo dostavilo dokaze protiv osumnjičenih koji žive na teritoriji Kosova, Vukčević je kazao da je "predmet veoma napredovao".


"Malo smo ga udaljili od javnosti s obzirom na to da su i Ujedinjene nacije i Evropa preuzeli određene korake da se utvrdi istina. Ohrabruje izjava ministra spoljnih poslova Albanije da će ponovo krenuti u istragu. Da podsetim, to je bio naš predlog još pre dve godine i to smatram velikim korakom napred u političkom smirivanju tenzija zbog ovog slučaja između nas i Albanije i našom velikom pobedom", rekao je Vukčević.

2024 © - Vesti online