Ponedeljak 29.09.2014.
11:23
Beta

Iran optužio BBC: Pokušali da ukradu istorijske dokumente

Servis TV BBC na farsi jeziku nema odobrenje da funkcioniše na teriotriji Irana
 

BBC se trenutno ne oglašava povodom optužbi iz Teherana, koje su iznete preko veb-sajta iranske državne televizije. Iran je poznat po optužbama da je BBC zapravo dimna zavesa za špijunažu i disidente.

U najnovijem izveštaju se tvrdi da su iranski obaveštajci sprečili pokušaj krađe dokumenata iza koje tobož stoje lokalni saradnici BBC-ja.

"Neprijateljska mreža BBC-ja, okrenuta protiv medijske regulative i međunarodnog prava, pokušala je krađu istorijskih dokumenata iz arhivskih centara preko svojih lokalnih saradnika", navodi se u izveštaju iranske državne televizije čiji je izvor – nacionalni obaveštajni biro.

Iranska televizija nije pojasnila svoje tvrdnje.

BBC-jev servis na farsi jeziku nema odobrenje vlasti da funkcioniše na teritoriji Irana. Saradnja sa BBC-jem je stoga - protivzakonita. BBC tvrdi da Teheran blokira njegove emisije.

Britanija od 2011. godine nema diplomatskih predstavnika u Teheranu, što je posledica upada militantnih Iranaca u britansku ambasadu.

Međutim, iranski predsednik Hasan Rohani se u sredu sastao sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, i to je prvi sastanak na tako visokom nivou još od islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Dve zemlje su izrazile spremnost da obnove diplomatske misije, a iranski konzulat u Londonu je ove godine već obnovio rad.

2024 © - Vesti online