Nedelja 28.09.2014.
16:51
Beta

Srpski intelektualci: Zar ateista da uči patrijarha?!

Transparenti koji su nošeni na današnjoj Paradi ponosa
 

"Smisao napada kojima je patrijarh izložen u političkoj i medijskoj javnosti, dotle da jedan političar, deklarisani ateista, uči poglavara SPC hrišćanskom ponašanju, duboko vređa ne jedino Crkvu nego i većinu naroda", navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja, među kojima su Kosta Čavoški, Aleksandar Ivić i drugi, ocenili su da "zabrinjava činjenica da je patrijarh kritikovan u zgradi srpskog parlamenta i da se tome nije usprotivio nijedan od 250 poslanika".

"Takvo veličanje vrednosti koje propagira parada homoseksualaca što nikako nisu ljudska prava, nasuprot tradicionalnim hrišćanskim vrednostima, zabrinjava utoliko više što pokazuje kako je ideja o promeni svesti u Srbiji već preovladala unutar njene političke klase", piše u saopštenju.

Potpisnici dodaju da "nije teško uspostaviti kontinuitet između državnog komadanja Srbije, pljačkaške privatizacije, kulturnog pustošenja, bolonjske reforme visokog obrazovanja sa paradom homosekualaca".

"Povezanost nije samo u tome što iste ličnosti koje su podržavale navedene promene, javno zagovaraju paradu, već i u tome što su sve one inicirane iz istih centara međunarodne politke. U trenutku kada više od četvrtine srpskog društva živi iza margine siromaštva, fokusiranje pažnje na paradu homoseksualaca u srpskoj politici i medijima nije samo licemerno, već je u funkciji skrivanja najvećih društvenih problema", piše u saopštenju.

Kako je ocenjeno, stav patrijarha Irineja o Paradi ponosa bio je jedan od retkih u javnom prostoru koji se "suprotstavio manipulaciji i promeni svesti srpskog naroda".

"Ukoliko stavovi patrijarha Irineja nisu bili prihvatljivi srpskoj političkoj i medijskoj eliti, to ne znači da ga treba izložiti nipodaštavanju i uvredama", piše u saopštenju grupe intelektualaca.

Pored Čavoškog i Ivića, saopštenje su potpisali i Milo Lompar, Aleksandar Berček, Andrej Fajgelj, Vladimir Dimitrijević, Nikola Kusovac, Sanda Rašković Ivić, Sava Rosić, Marina i Dušan Savić, Ljubomir Kljakić, Dragomir Antonić, Željko Cvijanović, Slavoljub Kačarević.

2024 © - Vesti online