Ponedeljak 02.11.2009.
21:13
Vestionline

Jeftina TV antena ometala avione

Niki Čemberlen sa antenom
Dvanaestogodišnji Niki Čemberlen iz Linslejda u Engleskoj, kao i milioni drugih, koristio je TV antenu sa pojačivačem signala u svojoj sobi da bi gledao crtane filmove, muzičke kanale i "Velikog brata".

Međutim, za njegovu antenu je utvrđeno da stvara pilotima velike probleme prilikom sletanja na londonski aerodrom Luton, jer gube kontakt s kontrolnim tornjem zbog toga što antena odašilje signal na istoj frekvenciji kao radio uređaji iz kokpita, pa su morali da traže novu frekvenciju da bi nastavili da komuniciraju sa tornjem.

Lutonski aerodrom
Kontrolori vazdušnog saobraćaja su prve komunikacione probleme uočili na ruti koja prolazi tačno iznad Nikijeve kuće.

Zatim je Agencija za komunikacije (Ofcom) poslala inženjera sa ručnim uređajem koji je oko kuće locirao signal sa dečakovog pojačivača.

Dečakov otac Dejv (46), operativni menadžer u DHL-u, kaže da nije mogao da veruje da najjeftinija sobna antena može da ometa sletanje aviona.

"Kada sam ugledao inženjera koji me je čekao ispred kuće, prvo sam pomislio da je neki kriminalac, pa sam dobro isproveravao ko je. Nakon što mi je objasnio o čemu se radi, pratili smo signal sve do sobe mog sina Nikija i stigli do njegove TV antene. Bio sam zapanjen", kaže Dejv.

Nikijeva prva reakcija bila je prava dečija - uznemirio se što neće moći da gleda crtane filmove i televiziju neko vreme, ali na kraju je shvatio. "Bolje to nego da izazovem pad nekog aviona."

Za sada nije poznato da li će dečak imati pravo da od države naplati 15 funti.

2024 © - Vesti online