Nedelja 28.09.2014.
05:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Razbijena optužnica protiv Karadžića

Tužilaštvo je Karadžića nazvalo "vodećim političkim i vojnim liderom bosanskih Srba i njihovih snaga"

"Doživotni zatvor je jedina odgovarajuća kazna", navodi se u dokumentu koji je kancelarija tužilaštva objavila u petak, tri dana pre početka iznošenja završne reči obeju strana pred Haškim tribunalom.

Presuda za godinu dana?


Sudsko veće Haškog tribunala nema preciziran rok do kada treba da donese presudu u slučaju Radovana Karadžića, kaže njegov advokat.
- Predviđeno je da iznošenje završne reči tužilaštva i odbrane traje do 7. oktobra. Posle tog datuma, a imajući u vidu obimnost i složenost predmeta, donošenje presude može da potraje od devet meseci do godinu dana - smatra Petronijević.

Karadžićev pravni savetnik, advokat Goran Petronijević, ocenio je da je ovo pritisak na sudsko veće, jer još nije završen postupak iznošenja završnih reči obe strane.


- Unapred iznošenje predloga tužilaštva, pre iznošenja njihove završne reči, predstavlja vrstu pritiska na sud - kategoričan je Petronijević.


U pisanoj izjavi u kojoj sumira svoje viđenje procesa Karadžiću, tužilaštvo je Karadžića nazvalo "vodećim političkim i vojnim liderom bosanskih Srba i njihovih snaga" tokom rata u BiH 1992-95.


Karadžić se tereti "za etničko čišćenje velikih delova BiH, koje je prema optužnici, u sedam opština doseglo razmere genocida, te artiljerijski i snajperski teror nad Sarajevom i genocid u Srebrenici".


- Mi smo sigurni da nijedna od tačaka optužnice koja se stavlja na teret Karadžiću nije ostala na nogama, a većina ih je potpuno razbijena - napominje Petronijević.


Završni podnesak odbrane Radovana Karadžića će, kako je najavljeno, biti objavljen sutra. Tada će pred Tribunalom početi i iznošenje završne reči.

2024 © - Vesti online