Petak 26.09.2014.
16:25
telegraf.rs

Leševi u reci između dve afričke države: Niko nema objašnjenje!

Četiri leša je polovinom avgusta a dva u septembru pronađeno zavezano u jutanim vrećama na jezeru Rveru, oko 270 km severozapadno od Budžumbure (Ilustracija)
 

Službeno je šest leševa (četiri polovinom avgusta i dva u septembru) pronađeno zavezano u jutanim vrećama na jezeru Rveru, oko 270 kilometara severozapadno od glavnog grada Budžumbure, nakon što su doplovili rekom Najabarongo-Kagera koja izvire u Ruandi. Ali, ribari koji su bili na licu mesta tvrde da su videli više desetina tela.

Zajednička istražna komisija Burundija i Ruande oformljena je za određivanje porekla leševa, ali, afera je neugodna za obe zemlje, a dosad nije sprovedena nikakva ozbiljna istraga. Tela nisu podvrgnuta autopsiji što ne sprečava Kigali da tvrdi kako mrtvaci nisu državljani Ruande, a Budžumburu da nisu iz Burundija.

- Upućujemo hitan poziv vladama Burundija i Ruande da pokrenu brze, temeljite, nepristrasne i usklađene istrage o leševima uz pomoć nezavisnih i međunarodnih forenzičara – kazala je portparolka američkog Stejt Departmenta Dženifer Psaki u saopštenju objavljenom u Budžumburi.

Po njoj, "žrtve zaslužuju da ih se identifikuju, njihove porodice da saznaju njihovu sudbinu a krivci da se stave pred lice pravde".

Izvori iz Budžumbure tvrde da je Vašington ponudio pomoć FBI-ja kako bi se razjasnila ta afera.

2024 © - Vesti online