Petak 26.09.2014.
13:58
Beta

NVO: Gde su nestale pare za zaštitu životne sredine?

Zbog ukidanja ministarstva, nevladine organizacije nemaju kome da se obrate: Ruža Helać

"Konkurs je završen, pregledani projekti, bodovani, ali opredeljena sredstva za odobrene projekte i organizacije nisu isplaćena. Gde je 26 miliona dinara namenjenih zaštiti životne sredine? To je prevara", navodi se u saopštenju za javnost.

Ta organizacija medijima je dostavila i listu 46 projekata koje je ministarstvo odobrilo još 15. aprila ove godine.

Predsednica Vojvođanske zelene inicijative Ruža Helać kazala je za agenciju Beta da je nakon izbora u martu mesecu i formiranja nove Vlade Srbije, ukinuto navedeno ministarstvo pa nevladine organizacije koje su teoretski dobile sredstva nemaju od koga da dobiju odgovor šta je sa tim novcem.

Podsetila je da je konkurs bio raspisan u februaru ove godine i ocenila da je "očigledno bio samo deo predizborne kampanje".

"Cilj je bio da se glasačima pošalje poruka o tome da vlada namerava da vodi računa o zaštiti životne sredine, kao i poruka EU da će se u Srbiji, koja je najzagađenija zemlja u Evropi, a među 10 najvećih zagađivača u svetu, pokrenuti stvari na bolje", kazala je Ruža Helać.

Dodala je da je njena nevladina organizacija, računajući na ta sredstva, ušla u projekte snimanja emisija posvećenih zaštiti životne sredine i da sada nema novca za realizaciju tih dokumentarnih filmova.

Ruža Helać je navela da je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom 18. septembra uputila pismo Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine sa pitanjem šta se desilo sa sredstvima sa spornog konkursa.

2024 © - Vesti online