Petak 26.09.2014.
13:31
Srna

“Moskva podržava Irak u borbi protiv terorista“

Sergej Lavrov je na marginama sednice Generalne skupštine UN razgovarao sa premijerom Iraka Hajdarom al Abadijem
 

Lavrov je ovo rekao tokom razgovora sa iračkim premijerom Hajdarom al Abadijem na marginama 69. sednice Generalne skupštine UN, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Lavrov je tokom sastanka potvrdio podršku Rusije nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Iraka", navodi se u saopštenju.

Lavrov je, takođe, potvrdio spremnost Moskve da podrži Irak u borbi protiv terorističke pretnje, prenosi Itar-tas.

"Hajdar al Abadi zahvalio se Rusiji na principijelnom stavu solidarnosti sa Irakom i istakao da je cilj Bagdada razvoj dalje saradnje sa Rusijom u različitim oblastima", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da su Lavrov i Abadi razgovarali o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, posebno o zajedničkoj borbi protiv terorizma i dogovorenoj međunarodnoj pravnoj osnovi.

Velika opasnost od povratka militanata

Militanti iz Zajednice Nezavisnih Država (CIS), koji su se pridružili ekstremistima "Islamske države", mogu da predstavljaju veliku opasnost po povratku kući, rekao je šef Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

On je na sastanku zvaničnika bezbjednosti CIS-a rekao da se pristalice radikalnog islama sa Bliskog istoka, iz EU i SAD, kao i iz CIS-a, pridružuju "Islamskoj državi", koja sada broji oko 50.000 ljudi.

"Ti koji imaju takvo vojno iskustvo i ostaju verski i politički motivisani, po povratku kući postaju velika pretnja za nacionalnu bezbednost u svojim zemljama", rekao je on i dodao da je taj problem bezbednosni izazov za CIS.

Na prethodnim sastancima zvaničnika službi bezbjednosti učesnici su razmotrili situaciju na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike. Situacija se od tada nije poboljšala, već je postala teža, rekao je Patrušev.

On je dodao da se, prema mišljenju eksperata, između 30 i 50 hiljada militanata bori u redovima "Islamske države".

"Oni predstavljaju veliku snagu, što u slučaju nedostatka reakcije može da potkopa aktuelni sistem međudržavnih odnosa i bezbjednosti", rekao je on, prenosi Itar-tas.

2024 © - Vesti online