Petak 26.09.2014.
13:10
zena.blic.rs

Seks simboli nekad i sad: Da li je golotinja uništila sve ženske čari?

Neprikosnovena Merilin Monro je, uprkos svojoj kepoti, bila jako nesigurna u sebe
 

- Žensko telo je postalo proizvod, seksepilnost je u potpunosti u funkciji marketinga, a samo eksplicitno prikazivanje ženskih atributa prodaje taj proizvod - rekla je za portal zena.blic.rs Sanja Marjanović, psihlog.

Seksepilnost je brzo menjala svoje oblike. Nekadašnji Holivud plenio je divama čija je lepota i zavodljivost, prekrivena ispod raskošnih haljina, govorila sama za sebe.

Ti bivši seks simboli umeli su i da "posumnjaju" u sebe. Doza nesigurnosti koju je posedovala Merilin Monro činila ju je još privlačnijom za druge. Oni koji su imali sreće da je upoznaju kažu da je uvek bila prijateljski nastrojena i iskreno zainteresovana za ljude oko sebe.

Smerna, a opet seks simbol: Elzabet Tejlor
 

Koliko se prikazivanje ženske seksepilnosti razlikovalo u odnosu na današnji način, najbolje pokazuje fotografija britanske glumice Žaklin Bize u bikiniju. Bez trunke provokativnosti Žaklin je izgledala i te kako zavodljivo.

Da manje često nije više, dobro je znala i Elizabet Tejlor. Uz odmereno pokazivanje svojih fizičkih atributa nije uništila tajnovotist koja je privlačila pažnju gledaolaca širom sveta.

Ni drska Džoan Kolins nije preterivala u svojim nastupima. Priduružila se grupi seks simbola kojima je jedinstvenost i individulanost bila na prvom mestu.

Vrhunac golotinje uništio svaku čar

- Danas nema misterioznosti, nema prikrivene seksepilnosti, a ti nedostaci uništavaju samu seksepilnost. Sve je postalo uobičajeno, navikli smo na golotinju, pa bilo čija naga fotografija ne izaziva neku posebnu reakciju - dodala je Sanja Marjanović.

A onda na scenu stupaju starlete: Sa "Kardašijankom" golotinje nikad dosta
 

Era Kim Kardašijan, Rite Ore, Tulise Kontostavlos, Ejmi Čajlds ne obazire se ni na kakve mere, parola koja danas važi u šoubiznisu je da je "samo golo telo dovoljno izazovno", ne ostavlja se ništa mašti posmatrača.

Ovu ekstremnost je izazvala i pojava devojaka čije je zanimanje upravo pokazivanje svog tela. Za razliku od nekadašnjih seks simbola , kojima je lep fizički izgled bio samo dopuna osnovne profesije, današnje seks bombe su upravo to i samo to- promoteri golotinje.

- Ranije kada bi neka dama napravila iskorak i "otkrila" malo više, to bi bio veoma uzbudljiv događaj. Sada takav efekat niko ne može da izazove- poručio je psiholog.

Zato bi danas "malo slobodnije" Džejn Fonda, Rakel Velč i Ursula Anders za plejadu golih seks zvezda bile potpuno umerene.

2024 © - Vesti online