Petak 26.09.2014.
08:21 >> 15:20h
telegraf.rs

Užas u Beogradu: Troje dece izgorelo u požaru

Uprkos brzoj reakciji vatrogasaca, troje dece stradalo u požaru (Foto: Arhiva)
 

U požaru koji je izbio noćas u nehigijenskom naselju Petres kanal kod Bloka 45 na Novom Beogradu poginuli su Milenko Stanković(9) i njegove sestre Anđelka (5) i Sanja (3).

Požar je izbio pod za sada nepoznatim okolnostima. Iako su po pozivu vatrogasci brzo reagovali deci nije bilo pomoći.

Mališani su praktično potpuno izgoreli! Komšije su pokušale da pomognu i spasu decu, ali bez uspeha.

Uzrok požara biće utvrđen nakon istrage. Kako nezvanično saznajemo vatra je izbila zbog nepažljivog rukovanja svećom. Tela dece odneta su na obdukciju.

Odgovornost za požar snosi i država

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da veliki deo odgovornosti za požar u kome je troje dece stradalo u naselju na Novom Beogradu, snose država i lokalna zajednica "svojim nečinjenjem i ignorisanjem nehumanih uslova života Roma".

Janković je ocenio da nije dovoljno izražavati tugu već se mora postaviti pitanje da li se tragedija mogla i morala izbeći.

"Medijski izveštaji kažu da se požar desio u kartonskoj kući i da je posledica zapaljene sveće, koja je, u 21. veku u glavnom gradu evropske Srbije, decu trebalo da osvetli i zagreje. Ova tragedija je još jedna bolna opomena o položaju Roma u neformalnim naseljima koji vapi za konkretnim merama na unapređenju uslova stanovanja i života te najranjivije grupe ljudi u Srbiji", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, samo upornim i iskrenim merama države i lokalne zajednice, moguće je obezbediti deci bezbednije okruženje, a roditeljima omogućiti da ispune svoje roditeljske dužnosti.

NUNS: Navođenje etničkog porekla dece kršenje Kodeksa

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je medije koji su u izveštajima o noćašnjoj smrti troje dece u požaru u Beogradu, izneli nacionalnost dece.

U saopštenju NUNS je ocenio da je naglašavanje etničke pripadnosti irelevantno u prenošenju te informacije. Udruženje je pozvalo novinare da se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije.

 

U Kodeksu eksplicitno piše da novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i da će učiniti sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu.

 

NUNS je na smernice Kodeksa da pripadnost određenoj etničkoj, političkoj, ideološkoj ili nekoj drugoj grupi, kao i bračno stanje, versko opredeljenje, društveno poreklo, mogu da budu navedeni samo u slučajevima kada je taj podatak neophodan za puno razumevanje konteksta događaja o kojem se izveštava.

 

2024 © - Vesti online