Petak 26.09.2014.
09:13
Z. Gligorijević - Vesti

Krive zatrpanog rudara?!

Potraga traje: Jama Strmosten u rudniku Rembas 


Nadležni u rudniku i rudarskoj inspekciji još nemaju odgovore na mnoga pitanja. Ne zna se uzrok nesreće, niti ko je odgovoran za nju. Ono što je poznato je da je Miletić bio u neobezbeđenom delu jame, što kako kažu nadležni, nije smelo da se desi. Zašto je međutim bio tamo, niko reporteru "Vesti" nije hteo da objasni.


Vladan Milošević, direktor Resavice, u okviru koje je Rembas jedan od devet rudnika, prekjuče je krivicu svalio na rudara i rekao kako je on na svoju ruku ušao u takozvanu rabaljku. Dodao je i da se taj način rada primenjuje decenijama i da je ovo klasična "rudarska nesreća", što je potvrdio i Bratislav Maksimović, nadležan za zaštitu na radu u rudniku.


Sa tim se ne slaže rudarov otac Miodrag Miletić.


- Rudari su mi rekli da je Željko radio u nepodgrađenom delu jame i da mu nije bilo spasa kada je svod počeo da se obrušava. Znam to i iz iskustva, jer sam ja nekoliko puta bio zatrpan. U Rembasu se nikada nije radilo prema pravilu službe. Rukovodiocima je bitno samo da se iskopa što više uglja. I ti ideš na rizik - kaže Miletić.


Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je došao do rudnika, kaže da se potraga odvija u neverovatno teškim uslovima.

Očajan: Otac Miodrag Miletić
 


- Oni koji decenijama rade u rudniku nisu se sreli sa ovako teškim uslovima da dođu do prostorije u kojoj je zatrpani rudar. Nastavljamo sa potragom, ali pre svega uzimajući u obzir i obavezu da ne ugrozimo živote rudara i spasilaca. Svesni smo činjenice da je prošlo više od 48 sati od nesreće, a sve naše misli su okrenute prema Željkovoj porodici i razmišljamo kako da im pomognemo u ovom teškom trenutku - rekao je Antić.

2024 © - Vesti online