Petak 26.09.2014.
08:45
O. Ikodinović - Vesti

Obama prepisao Orvela

Došao da napadne: Barak Obama u UN


- Epidemija ebole vrši pritisak na zdravstveni sistem u zapadnoj Africi i preti da se proširi preko granica. Ruska agresija u Evropi priseća na dane kada su velike zemlje ugnjetavale male, sledeći svoje teritorijalne ambicije. Brutalnost terorista u Siriji i Iraku primorava nas da pogledamo u srce tame - rekao je američki lider.


Dok je američki predsednik govorio, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov bio je u sali, ali je ostao zagledan u papire ne gledajući u Obamu.


- Zauzeli smo drugo mesto među pretnjama međunarodnom miru i stabilnosti - prokomentarisao je Lavrov novinarima na marginama skupštine.


Njega nije naljutilo samo spominjanje Rusije u nabrajanju međunarodnih pretnji, naročito posle američkih vazdušnih napada na Irak i Siriju, već Obamina uverenost da je svet postao "slobodniji i bezbedniji".


- Nisam razumeo da li je on govorio ozbiljno ili ne, da li je u tome bilo nešto od Orvela. Čini se da je filozofija tih (Obaminih) reči uzeta iz Orvelove knjige "Ministarstvo istine" - rekao je Lavrov.

Lavrov - Keri

Ruski ministar je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, sa kojim se takođe sastao u Njujorku, istakao da "Moskva nastoji da reši konflikt kroz ravnopravan dijalog, a ne jednostranim izjavama, bez upiranja prsta". Lavrov i Keri su istakli potrebu da se poštuju i ispune svih 12 tačaka sporazuma iz Minska o rešenju situacije u Ukrajini.


Po njegovim rečima, Obamino obraćanje je zvučalo kao govor mirotvorca, ali to ne odgovara realnim činjenicama. Predsednik Amerike je govorio o poziciji SAD u svetu, ističući superiornost i jedinstvenost svoje države, dodao je Lavrov.


- To je pozicija zemlje, koja je u svojoj vojnoj doktrini propisala pravo da koristi silu po sopstvenom nahođenju, ignorišući rezoluciju UN i druge međunarodne zakone - podsetio je ruski šef diplomatije.


Varnica je bilo i na relaciji Moskva - Kijev. Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin kritikovao je ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka za njegov "melodramatični govor" o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.


- Umesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u Njujork da bi kasno uveče istupio pred polupraznom salom GS i govor završio melodramatičnim obraćanjem predsedniku Rusije - kazao je Čurkin.

Ukrajina zatvara granicu sa Rusijom?

Petro Porošenko izdao je dekret kojim je naložio vladi da se pripremi za eventualno privremeno zatvaranje 2.300 kilometara granice s Rusijom i to - podizanjem zida. Dekret omogućava vladi da za vozila i pešake zatvori kopnene i pomorske prelaze.


- Jacenjuk je verovatno zaboravio da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji u poslednje vreme održava intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom. Dijalog koji omogućuje sprovođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rešavanju duge krize u Ukrajini - rekao je Čurkin.

2024 © - Vesti online