Četvrtak 25.09.2014.
14:43
Srna

Navaho pobedili SAD na sudu, odšteta 554 miliona $

Naplatili istorijsku nepravdu belog čoveka
 

Parnica je uključivala potraživanja stara više od 50 godina, a Indijanci su vladu SAD optužili za loše upravljanje resursima na teritoriji plemena. SAD su ranije postigle sličan sporazum sa drugim plemenima u vezi sa korišćenjem njihove zemlje i dobara.

Pleme Navaho je najbrojnije u SAD sa više od 300.000 pripadnika. Oko 5,7 miliona hektara zemlje ovog plemena je pod zakupom u različite svrhe, uključujući poljoprivredu, proizvodnju nafte i gasa i rudarstvo.

Predsednik Navahosa Ben Šeli rekao je da ova odluka američke vlade predstavlja "pobedu za suverenitet plemena". On kaže da je ova fer i pravedna kompenzacija za pleme Navaho usledila posle dugogodišnjeg i teško dobijenog procesa.

Navaho Indijanci navode da ova odluka suda ne sprečava pleme da podnese tužbe u vezi sa budućim aktivnostima vlade ili odvojene zahteve u vezi sa vodenim resursima i zagađenjem uranijumom.

Američki državni tužilac Erik Holder rekao je da je ovo istorijski sporazum koji rešava dugogodišnji spor između SAD i Navahosa, i da to pokazuje spremnost države da jača partnerske odnose sa plemenskim narodima.

SAD su sličan sporazum postigle 2012. godine sa 41 plemenom kada su ukupno platile oko jedne milijarde dolara.

2024 © - Vesti online