Četvrtak 25.09.2014.
12:18
Srna

Donjeck: U masovnoj grobnici pronađena tela 40 civila

Milicija Donjecka neprestano pronalazi nove masovne grobnice, ali njihov tačan broj još uvek nije utvrđen
 

"Do sada su pronađene tri masovne grobnice, a u jednoj su tela 40 civila. U druge dve su tela zarobljenih pripadnika milicije i ukrajinskih vojnika", rekao je Zaharčenko radio stanici "Ruski novinski servis".

On je dodao da milicija i dalje pronalazi nove masovne grobnice, ali njihov tačan broj nije utvrđen.

Najnovije otkriće istražiće Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane Donjecke Narodne Republike, kao i međunarodni eksperti iz Evrope i Rusije.

Specijalna monitoring misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini saopštila je ranije da je vojna policija Donjecka pronašla tri neoznačene grobnice sa većim brojem tela.

Dve grobnice nalaze se u rudniku uglja Komunar, u blizini sela Nižnija Krinka, oko 35 kilometara severoistočno od Donjecka, a treća je unutar samog sela. Ova teritorija ranije je bila pod kontrolom ukrajinske vojske i bataljona "Ajdar" iz Nacionalne garde.

Donjeck: Masovna grobnica puna mladih žena

Do sada su ekshumirana tela tri žene, koje su silovane i pretučene, a jedna je bila trudna. Ruska Javna komora usvojila je saopštenje u kome su pozivaju UN, Savet Evrope i OEBS da istraže masovne grobnice u Donjecku.

"Ove masovne grobnice su dokaz ratnog zločina i zahtevaju istragu pod međunarodnom kontrolom", rekao je zvaničnik Komore Sergej Ordžonikidze.

On je dodao da je potrebno da UN, OEBS i druge agencije formiraju nezavisni panel koji će da istraži ovo pitanje, preneo je Itar-tas.

2024 © - Vesti online