Četvrtak 25.09.2014.
11:37
Srna

Dačić: Srbija saveznik u borbi protiv terorizma

Srpski ministar spoljnih poslova na sednici Saveta bezbednosti UN: Ivica Dačić
 

Dačić je izrazio uverenje da će Rezolucija i diskusija ojačati saradnju među svim zemljama članicama UN u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

"Srbija, jedan od kosponzora, pozdravlja usvajanje rezolucije koja će, uvereni smo, dugoročno doprineti rešavanju problema terorizma u svim njegovim oblicima i pojavama, kao najozbiljnije pretnje međunarodnom miru i bezbednosti", rekao je Dačić.

On je naglasio da su terorističke pretnje povećane u protekloj deceniji, a da ekstremističke aktivnosti svih vrsta nalaze plodno tle u nestabilnoj političkoj situaciji i nedostatku socijalno-ekonomske perspektive.

"Problem terorizma je kompleksan i zahteva koordinaciju aktivnosti i posvećivanje jednake pažnje svim njegovim aspektima, na nacionalnom i međunarodnom nivou", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da će borba protiv terorizma biti teška i dugotrajna i da samo vojne mere neće biti dovoljne, prenose beogradski mediji.

Podsetivši da se i Srbija suočavala sa problemom stranih boraca, Dačić je naveo da će i Srbija imati zakon koji predviđa stroge kazne za one koji se bore u inostranstvu, kao i za one koji ih regrutuju i finansiraju.

Rezolucijom o stranim plaćenicima pozivaju se sve države da usvoje zakone po kojima će se pristupanje njihovih državljana džihadističkim grupama, kao što su "Islamska država" i Al-Nusra front, smatrati teškim kriminalnim delom.

2024 © - Vesti online